пред олтара 04 апр. 2021 2021-04-04 2021-04-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0p6IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0d7d0460d49517e6d26d1af5901e5cb82f4fb5fc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/166217884_254055723106983_4021354966174152844_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме св. преподобни Йосиф Песнописец и свещеномъченик Никита Серски

Българската Православна църква почита днес - 4 април, св. преподобни Йосиф Песнописец.

Той се родил в началото на 9 век на остров Сицилия. Семейството му било принудено да се премести в Пелопонес. Скоро след това младият Йосиф заминал за Солун. Познал учението на Иисус още от малък, той постъпил в манастир. Станал свещеник и удивявал събратята си с необикновен интелект и мъдрост. Това силно впечатлило Св. Грирогий Декаполит. Той силно обикнал преподобни Йосиф и го направил свой последовател.

По това време пламнала отново враждата между еретици и християни. Православните епископи били отстранявани от служба, а на тяхно място се назначавали водачи-иконоборци.

По волята на своя духовен баща, Йосиф предприел рискована мисия. Потеглил сам към Рим, за да потърси намесата на папата в борбата с несправедливите гонения и изтезания срещу християните. Мисията му била осуетена, а той - заловен и хвърлен в тъмница на остров Крит.

По време на заточението светият човек понесъл големи мъки и страдания, но не престанал да проповядва Божието учение.

След шест години мъченичество, преподобни Йосиф бил свободен. Заминал за Цариград и продължил да проповядва словото Божие. Заради тези свои деяния много пъти бил изпращан на заточения. Но светия отец мъжествено приемал всички унижения и страдания в името на Иисус.

Последните дни от живота си прекарал в Цариград, където доживял дълбока старост. Тленните останки на Преподобни Йосиф били тържествено погребани в присъствието на високопоставени духовници и добродетелни християни.

На днешната дата църквата почита също паметта и на свещеномъченик Никита Серски.

Той е македонски българин от Албания. Известно време се подвизавал в руския манастир "Свети Пантелеймон", в Света Гора Атонска, където бил йеромонах-ефимерий. Преместил се в скита "Света Анна", където се отдал на безмълвие и молитви към Бога. В момент на просветление решил да извърши мъченически подвиг и се преместил в гр.Серес, в известния манастир "Свети Йоан Предтеча" и се отдал на строг пост и молитви.

На Велика сряда отишъл в джамията "Света София", в която живеели мохамеданският учител и учениците му. Свети Никита Серски видял един куц ученик и го посъветвал да приеме християнството, за да излекува недъга си. Заради това свое неприемливо деяние светецът бил задържан от серските власти и бил хвърлен в тъмница.

На следващия ден, Велики четвъртък, градският бей организирал диспут между свети Никита Серски и най-изтъкнатия мохамедански законоучител в присъствието на всички местни знатни и образовани последователи на мохамеданството. Спорът продължил дълго и по време на изявленията си Свети Никита обругал Мохамед и започнал да проповядва християнските идеи пред мохамеданите.

Това било изключително силно основание светецът да бъде затворен в тъмница отново и след множество зверски мъчения, на Велика събота – 4 април 1808 г., бил осъден на смърт чрез обесване. Тленните му останки били погребани зад християнската църква "Свети Николай".

Има съставена служба в чест на свети свещеномъченик Никита Серски, която се отслужва в руския манастир "Свети Пантелеймон" и в скита "Света Анна", в Света Гора Атонска.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...