култура 01 апр. 2021 2021-04-01 2021-04-01 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVJ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a7399a7c94744446c50681f8ad7129513230d989/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/sgrada%20opera%20Burgas_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаската опера с богата програма през април

Бургаската опера подновява своите сценични прояви, които бяха преустановени заради пандемията от коронавирус.

Репетиционният процес започва от днес – 1 април. Във връзка с издадената от Министъра на здравеопазването заповед представленията ще се провеждат при 30-процента заетост на залата и при спазване на всички противоепидемични мерки.

На 11-и април от 11:00 часа най-младите почитатели на музикалното изкуство ще могат да се забавляват с комедията „Четиримата близнаци“ от Георги Костов.  Приказната история в стил „Българи от старо време“ е с поучителен край. Децата ще научат доста факти за бита на старите българи и по ненатрапчив начин ще им бъдат поднесени житейски истини – за силата на обещанията, за безсилието на златото пред истинската любов, за отстояването на ценностите, които са незаменими и присъствието им в живота носи удовлетворение и радост. Постановката е на доц. д-р Александър Текелиев, режисьор е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на самобитните костюми е Анна Токаджиева, танците, издържани в български народен стил, са на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Като солисти в „Четиримата близнаци“ на сцената ще излязат: Росица Видева – като Бабата, Бранимир Недков изпълнява четири роли – на близнаците Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо, като Бонка/Бончо ще се представи Весела Апостолова, Стрина Гена ще бъде Лина Пеева, Чорбаджи Петко – Петър Тихолов В постановката вземат участие и балетисти от трупата на Бургаската опера. 

На 13 април от 19:00 часа в залата на Бургаската опера баритонът Бранимир Недков е подготвил хитове от бродуейски мюзикъли, обединени от заглавието Music Of The Night. На рояла ще бъдат Дария Кръстева и Нина Райхел. В музикално-сценичната концепция на концертния спектакъл участват още: Весела Апостолова, Калина Попова и Стефка Христозова.

На 16 април от 19:00 часа Цанислав Петков ще дирижира оркестъра на Бургаската опера в симфоничния концерт, включващ: Симфония №94 "Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и "Сарабанда" из "Класично и романтично" от Панчо Владигеров.

Още едно събитие за децата е предвидено в творческия календар на Бургаската опера за месеца – мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата“ – на 18 април, неделя, от 11 часа, в залата на Операта. Режисьор от постановката, която е играна над 100 пъти, е Дарина Главанакова-Бакърджиева, танците са дело на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които влизат в ролите на Царица Купа и Шапкаря. Алиса ще бъде Весела Апостолова, Червеният котарак – Бранимир Недков, Заек – Мирослав Димитров, Принц Сърце – Милен Динолов. В забавния спектакъл, който неизменно се посреща радушно и от детската аудитория, и от придружителите на малките зрители, взема участие и балетът на Държавна опера – Бургас.

За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта „На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано.

Дългоочакваната премиера на балета от Адолф Адам „Жизел“, която беше отложена миналата пролет и вместо костюмите за постановката, гардеробиерките на Бургаската опера започнаха да шият предпазни маски, ще се състои на 24 април, от 19 часа, в залата на Операта. Постановката и режисурата са на Галина Калчева, художник на декора е  Иван Токаджиев,  художник на костюмите – Анна-Мария Токаджиева, помощник режисьор – Петър Тихолов. В ролите ще видим: Жизел – Иванина Иванова (дебют), Алберт – Емил Йорданов, Мирта – Адриана-Мария Манасиева (дебют), Полина Иванова (дебют), Ханс – Теодор Цаков (дебют). В приказния спектакъл вземат участие и солисти и ансамбъл към балета на Държавна опера – Бургас.

Последното събитие за м. април e  концертът „Виенска класика2“, под диригентската палка на Цанислав Петков – на 28 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера. Първият концерт от поредицата, в която се изпълняват произведения от Виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, бе на 17 септември 2020 г., с диригент Йордан Дафов. В програмата ще прозвучат:  Моцарт – Симфония №29 и Симфония №2 от Бетовен. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Йордан Ковачев.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.

ВАЖНО: Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...