различно 01 апр. 2021 2021-04-01 2021-04-01 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUp5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b4ad39b6679b8124281edb4feab860ce13dae821/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/l-pcA3TCykCb.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На 1-ви април провокирайте чувството си за хумор! А знаете ли, че...

Във времена на епидемия, социална изолация и избори, чувството за хумор у хората сякаш напук на обстоятелствата се активизира още повече.

Само по себе си това е добра новина. Защото всички ще се съгласим с Радой Ралин, че светът е оцелял, защото се е смял.

В деня на хумора и шегата – 1 април, много сайтове, вестници и телевизии ще се надпреварват да пускат днес „сензационно”- шеговити материали, за да видят колко „шарани” ще се хванат на въдицата.

Е, има и такива медии, за които това е целогодишна практика. Но там проблемът е и на самите „шарани”, които доброволно се съгласяват да бъдат уловени. Вместо да измислим оригинална шега, с която да ви „преметнем” (не че ни липсва чувство за хумор), решихме да ви представим не на шега интересни факти за 1-ви април.

Има данни, че за първи път празникът на шегата се е отбелязал в Древен Рим. Тогава обаче Денят е бил посветен на глупаците, които всеки може да излъже, и се е чествал през февруари.

Глупаво или не разновидности на празника са започнали да се появяват на различни места по света. Някои твърдят, че корените на първоаприлската шега трябва да се търсят в далечната 1540 година. Тогава особена роля изиграло едно решение на Аугсбургския Райхстаг, което имало за цел да въведе единна парична система. То трябвало да влезе в сила на първи април, но внезапно било отложено за по-късна дата. Много спекуланти били разочаровани и вместо печалби те си навлекли присмех и подигравки.

Най-правдоподобна обаче изглежда версията, според която първоаприлската шега е била измислена от френския крал Карл IX. При реформата на Григорианския календар през 1564 година той изместил новогодишния празник на първи януари. Дотогава Нова година се посрещала на първи април. Мнозина обаче не узнали за тази календарна промяна. Онези които знаели пък, решили да се пошегуват с невежите. Така че те продължили да си честитят Новата година на първи април, макар че тя била вече „остаряла”.

Според българската традиция ако днес някой успее да ви излъже, значи ви чака здраве цяла година. Така че оставете мнителността, сериозността и желанието да сте „непоклатим” и поне днес си позволете да сте наивен. Ще се почувствате по-добре. Честно! И не забравяйте: светът е оцелял, защото се е смял!

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...