култура 10 март 2021 2021-03-10 2021-03-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEJ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--752ec8dde4317750a27b2c58ee48cc018608de77/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/161529043979046.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Филмът “Житие” ще бъде показан пред бургазлии

Филмът “Житие” ще бъде показан премиерно в Бургас на 24 март от 18.00 часа в Културен дом НХК.

Лентата е част от програмата на “София филм фест на брега”. Специални гости на фестивала ще бъдат режисьорите Георги Стоянов и Войчех Тодоров, актьорите Иван Бърнев и Надя Керанова и продуцентите Поли Ангелова и Николай Тодоров.

„Житие“ е последният проект на уважавания български режисьор и сценарист Красимир Крумов-Грец, който той започва непосредствено преди края на жизнения си път.

Филмът разказва за тринадесетгодишният Иво, който след смъртта на майка си развива свръхчувствителност в добавка към богатото си въображение и трудния характер. Той не може да се примири с вината на баща си и фалшивите му интелектуални амбиции като телевизионен режисьор. Този бунт намира израз в бягство от дома, което води до сприятеляването на Иво с безработния Иван, който се превръща в негов ангел пазител.

След като Красимир Крумов-Грец си тръгва от този свят, продуцентите от „Скрийнинг Имоушънс“ са раздвоени дали да продължат работата по филма без него. Решават в памет на режисьора да завършат последния му проект. Обръщат се към най-близкия сътрудник на Грец – оператора Войчех Тодоров и един от най-опитните български режисьори – Георги Стоянов. Георги Стоянов e режисьор и сценарист на десетки филми, сред които „Случаят Пенлеве“, „Щурец в ухото“, „Константин Философ“.

Войчех Тодоров е кинооператор, режисьор и сценарист на игрални, документални филми и телевизионни сериали. Двамата заедно успяват да завършат филмовия проект „Житие“ с помощта на продуцентите от „Скрийнинг Имоушънс“ и ко-продуцентите от „Ред Карпет“, „Про Синема“, „Пик Аудио“, „Меджик Шоп“, „Райт Солюшънс“. Главната роля във филма е поверена на Иван Бърнев, а сред останалите актьори са Малин Кръстев, Любов Любчева, Надя Керанова и младият Ивайло Савов в ролята на Иво.

„Житие“ беше показан с успех на кинофестивала „Златна роза“, където филмът получи две престижни награди. Иван Бърнев беше удостоен с Наградата за най-добра мъжка роля „за автентичното и минималистично актьорско превъплъщение, изграждащо мощен образ“, а

Специален диплом на журито беше присъден на филма „за положените усилия на продуцентите, режисьорите, оператора и монтажиста да доведат до край този сложен проект за мълчаливата човешка добрина“. Съпругата на покойния Красимир Крумов-Грец – Елена Крумова споделя след прожекцията, че се „радва и е развълнувана, че във филма са запазени търсенията и стилистиката на Грец“. “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...