пред олтара 10 март 2021 2021-03-10 2021-03-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzF5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d17df406b97a6249a6dcee19eccc46ae6c70d914/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/cyrkva5.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме свети мъченик Кодрат Никомидийски

Християнският свят почита днес – 10 март, свети мъченик Кодрат Никомидийски, както и други мъченици, загинали с него.

Той бил праведен християнин от знатен род, богат и уважаван човек. По времето на император Декий (249–251 г.) Кодрат заедно с много други християни бил доведен в гр. Никомидия и там хвърлен в тъмница.

Без да се бои от смъртта, Кодрат дълбоко скърбял за своите едноверци и с всички средства се стараел да им помогне. Той с пари си откупвал право на вход в тъмницата, помагал на затворниците, утешавал ги и ги увещавал твърдо да пазят своята вяра и да не се боят от смъртта.

След известно време пристигнал в града пратеният от императора главен съдия Перений. Той заповядал да доведат при него затворниците.

Като видял, че някои от християните са обзети от страх, Кодрат започнал да се опасява да не би те да се отрекат от вярата си. Затова, когато съдията казал на затворниците: "Нека всеки от вас съобщи своето име, звание и отечество", Кодрат веднага застанал между затворниците и гръмко отговарял за всички: "Нашето име е християни. Нашето звание и благородство е да бъдем раби на Христа. Наше отечество е небето, където Господ ще всели уповаващите се на Него".

Перений, учуден от неговата смелост, казал на слугите си да го доведат при него. Без да чака да го хванат, Кодрат се промъкнал през тълпата и сам застанал пред съдията. Всички присъстващи със страх и съчувствие гледали на него, защото всички го обичали.

Съдията поискал от смелия християнин да пренесе жертва на езическите богове. Кодрат обаче категорично отказал и започнал да хули идолите, на които неверниците се кланяли. Тогава Перений заповядал да го бият и мъчат жестоко.

Докато слугите изпълнявали заповяданото, съдията се обърнал към жителите на града и ги запитал за името на мъченика. Като узнал, че Кодрат е един от най-знатните никомидийски граждани, той се изплашил, заповядал веднага да прекратят мъченията и да го доведат при него.

Перений отново започнал с увещания и заплахи да го убеждава да се отрече от Христа. Кодрат оставал твърд и непреклонен във вярата си. Тогава съдията го предал на нови мъчения. Той проявил непобедима твърдост и на всички увещания на съдията отговарял само с изповядване на вярата си в Иисуса Христа.

На Перений било поръчано да обходи много градове и области за съдене на християните. След няколко дни той се отправил в Никея и заповядал да отведат след него Кодрат и другарите му. Като стигнал в Никея, той насрочил в езическия храм тържествено жертвоприношение и заповядал да доведат там християните.

Кодрат отново отказал да се поклони на идоли. Последвали нови мъчения. Изтезанията му продължавали и на следващия ден. След като не успял да пречупи духа му и да го накара да се отрече от Бог, съдията заповядал да посекат св. Кодрат.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...