култура 05 март 2021 2021-03-05 2021-03-05 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdk54IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1654b2c1f65e7b6a6103d8e6c05dff15a052fb16/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/158120131_252481189716213_2565143532272022328_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Виртуозите от JP3 за музиката, "новото нормално" и бургаска публика

Маестро Живко Петров и колегите му от група JP3 – Димитър Карамфилов и Димитър Семов, избраха Бургас да бъде една от спирките на турнето им, за да представят своя четвърти албум “Change The Way”.

Спектакълът ще се състои на 9 март от 19:00 ч. в зала „Тончо Русев” на Културен дом НХК. JP3 гостуват в Бургас благодарение на Културна организация „Арт мюзик ателие” . Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Дни преди да излязат на морска сцена талантливите музиканти отговориха на няколко въпроса специално за читателите на „Бургаски репортер”.

-Вече почти година България и светът живеят в условия на ограничения и мерки. Как се промени животът Ви за това време? Как се отнасяте към термина „новото нормално”?

Живко Петров:  2020-2021 е период на смирение, преразглеждане  и преподреждане на приоритетите. Година, в която ние хората на изкуството си зададохме въпроса: “ Има ли  смисъл от нас и от това което правим?”.  Надявам се в това “ново нормално” да има място и за нас. За музикантите срещата с публиката е най-важна. Музиката не е самоцелно изкуство. То  възпитава сетивата.

Димитър Семов: Никой не е очаквал, че в световен мащаб положението ще се окаже толкова сериозно. Но, както се казва, лошото идва бързо и накуп. Промяната за нас основно беше свързана с това, че преустановихме срещите си с публиката , а донякъде спряхме да се виждаме и помежду си. Не можехме да се събираме, да свирим, да репетираме и т.н. От друга страна, имахме достатъчно време да осмислим приоритетите си, да разберем кои са важните неща в живота ни и кои не са чак дотам важни... Този период се проточи доста. Ще ми се това ни състояние да не се превърне в „новото нормално”, но определено нищо няма да е същото, нищо няма да е както преди.

Димитър Карамфилов:  Получи се това, че нашата професия (музиката) стана почти неизпълнима на живо в закрити пространства, без алтернативни начини на финансиране. Животът генерално е непрекъснато адаптиране. Сега глобално е генериран много страх, но и апатия. Начинът човечеството да се пребори с тях е радост и забавление. Затова съм оптимист.

-С какво се занимавахте през последните месеци? Имахте ли повече време да творите?

Живко Петров: През лятото на 2020 г. с JP3 записахме „Change the way” и дори успяхме да реализираме няколко концерта от турнето. Благодарен съм, защото това стана на фона на случващото се в световен мащаб. Време за творчество има, стига да имаш желание и да намираш смисъл.

Димитър Семов: Радвам се, че с триото успяхме да реализираме последния си албум по време на пандемията. Миналата пролет ни се отвори „вратичка” за кратко и влязохме в студио да записваме. През лятото работихме върху него и успяхме да му направим премиера на  откриването на „Аполония” в Созопол. После успяхме да представим албума във Варна и в София преди отново да ни затворят. Поне това успяхме да свършим. Иначе, всеки вкъщи се занимава с музика, свири и се самоподготвя, но това си е доста самотно занимание. Нищо не може да замени правенето на музика в екип, репетиционния процес и концертите на живо пред публика.

Димитър Карамфилов:  Творчеството е привилегията от това да се занимаваш с изкуство. В момента работя по втория си албум, който ще излезе до няколко месеца .

-Според Вас клише ли е твърдението, че в България е трудно да се прави музика, или това е неоспорим факт?

Живко Петров: Създаването на музика е Божа работа и, разбира се, труд. По-скоро бих казал, че реализацията на труда ни е трудна в България.

Димитър Семов: Създаването на музика е вътрешна потребност на музиканта, независимо къде се намира по света. Да твориш и да създаваш, да си проводник, да реализираш идеите си и да ги представяш пред съмишленици  и да съпреживяваш всичко на сцената – това е магията, от която сме запленени всички. Друг е въпросът колко голяма е потребността на обществото ни от това, което правим, и как се оценява  работата ни. Нека кажа така – България не е най-доброто място за творците, но тук сме се родили, тук живеем , така че колкото повече хора успеем да приобщим към това, което правим, толкова по-добре . Малко сме, но не се предаваме.

Димитър Карамфилов:  Имам щастието да работя с чудесни музиканти и това прави професията ми истинско удоволствие.

-Познавате ли добре бургаската публика? Защо решихте Бургас да бъде една от Вашите спирки в турнето? Какво ще представите на „морска” сцена?

Живко Петров: В Бургас за мен са едни от най-вълнуващите концерти. Срещата с публиката е много важна, тя осмисля труда ни като музиканти и творци. През последните години имам възможността да представям продукция си пред бургаската публика, благодарение на „Арт мюзик ателие” в лицето на Маруся Русева и Маргарита Манова. Тази година, поради големия интерес, гостуваме за втори път с четвъртия албум на JP3 „Change the way”. Благодарим от сърце!

Димитър Семов: Аз лично съм доста свързан с Бургас. Първо, и аз съм морско чедо – може би не всички знаят, но аз съм от Варна. И второ, аз съм съосновател на една легендарна рокаджийска бургаска група – „Сънрайз”. Всички други от бандата са бургазлии, само аз бях „черната овца”, ама се примириха, какво да правят  (Смее се).  Така че през годините съм свирил много на бургаска сцена, известно време съм живял в Бургас, познавам и имам прекрасни спомени с бургаската публика. Логично беше да представим новия албум в Бургас, защото и покрай джазовите концерти и фестивала, който се организира на „Флората”, се оформи и публика, която има отношение към джаза и към това, което ние правим. Ще представим новия албум на триото, както и някои парчета от предните албуми. Надяваме се много бургазлии да дойдат и да ни видят на 9 март в новата зала на НХК.

Димитър Карамфилов:  В последните години Бургас много разви джазовата сцена благодарение на Маргарита и Маруся, както и на Община Бургас, което естествено генерира много свежа публика и превърна града в любима дестинация за концерти.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...