различно 23 фев. 2021 2021-02-23 2021-02-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEJ4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--231f8b61f7a2177977393ee5d4446ee254217b58/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/152910300_1050529402105983_428794427444263051_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Сезам, отвори се" срещу "Ало, колеги, чуваме ли се"

Повече от ясно е, че ще се намерят някои, които ще определят стореното от „Бандата на деветимата“ като инат, самодейност или някакви си там предизборни изяви.

То, нещата са на такава фаза, че в момента някой съветник от опозицията ако кихне и моментално негов колега от мнозинството ще го разобличи „Аха, кихаме, значи??? Кихате, че да ви чуе и забележи Еди Кой Си и да ви даде мястото на водач на листата в Бургас“

Добре, де. Извън паранормалното и параноичното, девет от общинските съветници от опозицията се събраха в една конферентна зала, за да демонстрират, че е възможно бюджетът за 2021 год. да бъде обсъден и гласуван присъствено. При спазване на всички противоепидемични мерки.

В дните преди общинската сесия деветимата от „Средна европейска класа“, ДБГ и „Демократична България“ изразиха резерви и съмнения, че онлайн гласуването крие рискове от възникване на технически проблеми…, които пък изправят обсъждащите и гласуващите пред вариант гласовете им да не бъдат отчетени. И по силата на библейското „Поискайте и ще ви се даде“ те поискаха сесията да бъде в присъствена форма.

Те хубаво искаха, ама не им дадоха. Глас на мнозинството, глас божи. Вокс ГЕРБ, вокс дей.

„Вие хич даже не се притеснявайте за онлайн системата за гласуване. Такава прекрасна онлайн система за гласуване никога не е съществувала в Слънчевата система“ – би казал един общински съветник, който винаги има какво да каже на безсмислената според него опозиция. И не и дава да си поеме дъх, ами я громи нон стоп, да и се не види на опозицията.

А друг негов колега би добавил „Бургас е един прекрасен град, възхитителен, изумителен и невероятен, а преди 2007 год. беше обратното на всичко това“, от което се подразбира, че преди е нямало такава изключителна онлайн система, а сега има, както и това, че който не харесва системата, значи е игнорентин и застинал в развитието си тип.

Деветимата неблагодарници от ПП СЕК, ДБГ и „Демократична България“ обаче отказаха да се възползват от благините системни и се събраха демонстративно на едно място, че и медии викнаха.

И настана време разделно. Ние или те. Онлайн системата или …старомодното аналогово гласуване. Два свята, единият излишен.

И тъй, всички притаиха дъх. Бандата на деветимата и медиите, а някъде из града и останалите фенове на дистанционното обсъждане.

Включи се системата.

Ало, чуваме ли се, колеги??? – се чу заклинание.

Че като почна една симфония какафония  за система и оркестър, ум да ти зайде.

Система, система, ама и на нея и изпушиха кабелите.

Нали се сещате, че в една стара арабска приказка героите казаха два три пъти „Сезам, отвори се“ и пещерата със съкровищата се отвори. После остана затворена.

Тук обаче петдесет и един пъти, не какво говоря, поне двеста петдесет и един пъти се изричаха и наричаха заклинания  от типа на „ало, чувате ли, ме“, „ало, аз ви чувам вие чувате ли ме“, „чуваме ли се“, някой чува ли ме“, изключите си микрофона“, „ама, сега чувам ли се“, „ аз нищо не чувам“, „ало, ало, не ви чувам“ ,“аз също не ви чувам“, „ало“ , „чувам ви“, „ало“, „говорете“, „някой чува ли ме“, „включете си камерата“, „не ви виждам“, „виждам ви“ , аз също ви виждам“ ,“виждам ви, но не ви чувам“…Но пещерата, туй де, системата не речи да понечи да тръгне.

И след цялата тази крамолическа пропаганда накрая почна гласуването на дневния ред, за да се стигне да онзи момент, в който се чу „Системата не е отчела гласуването, моля ви отново да гласувате“

Не система за онлайн гласуване, а „Наш’та система 4-4-2“

И айде пак…

Но хайде, ако Бандата на деветимата съветника е пресолявала манджата и е преувеличавала системните проблеми със системата, защото е от лошата опозиция, то как ще коментирате онзи вопъл „От пет минути се опитвам да взема думата, но системата ме изхвърля“

Да не мислите, че това го каза някой съветник. Каза го кметът. Честно и от сърце. Ама, на него никой от мнозинството не посмя да му каже, че не разбира нищо от системи. Замълчаха оглушително.

Е, деветимата все пак успяха да гласуват в онази зала, където вироглаво се бяха събрали. Успяха  и да покажат, че днешната сесия би могла съвсем спокойно да бъде присъствена. Но най-вече доказаха, че в Бургас „ало, чуваме ли се“ е по-могъщо заклинание от „Сезам, отвори се“. И едното отваря пещера със съкровища, а другото повдига…много въпросителни.

А иначе „скритото“ онлайн заседание имаше и свои скрити достойнства. Този формат даде възможност на колеги  изразително да четат зад камера  предварително написани чужди текстове…

Ама им личеше, ужасно много им личеше. Дори един четец изразително и с апломб изчете "Ето, ние сме събрали в тази зала, за да гласуваме". Клетият, дори не се сети да промени този абзац...

Виж, онова обвинение, че всички от опозицията са комунисти, не беше изчетено, а беше изречено от сърце от един съветник, член на партията на „широките социалисти“, чийто лидер още би трябвало да къта някъде членската си книжка от БКП.

Нейсе. Бюджетът беше приет и това е най-важното за бургазлии. 

И аз бях там. И аз гласувах и аз виках "Чувате ли ме".

 

Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...