култура 17 фев. 2021 2021-02-17 2021-02-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0J4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--36861a68d3c0eb1c1e07ac4893a742ec39525af8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Борис Таслев: Музиката е за чувстване, а не за разбиране

Борис Таслев е едно от младите, но вече доказани имена в джаз музиката у нас. От съвсем малък животът му е свързан с изкуството. На шестгодишна възраст започва да изучава класическа китара. През 2002 г. Завършва НМА „П. Владигеров”. Има множество изяви на фестивали в България, Франция, Румъния, Австрия, Турция, Италия, Германия, Белгия.

Разнообразната му концертна и звукозаписна дейност включва съвместна работа с триото на джаз китариста Пламен Петров, с „Христо Йоцов Квинтет”, „Ангел Заберски Трио”, с етно-фюджън формациите „Канопус”, „Икадем”, „Брейнсторм”, с група “Латинопартизани”, салса и тимба групите „Манго Дуенде“, „Тумбаито“ и „Ире“, с проекта на Борислав Петров „Джазаница”, с „Димитър Льолев Октет”, биг бенда  „Брас Асоциация” и „Романено Проджект”.  Свири с музиканти като Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и „Дивото зове”, Лили Илиева и „Минимум квартет”, Нели Рангелова и Панайот Панайотов. Участва в различни акустични и електронни проекти на фолклорни и джаз музиканти.

Борис Таслев ще гостува в Бургас заедно с колегите си Ангел Заберски – син, Мишо Йосифов и Стоян Янкулов - Стунджи. Музикантите ще представят пред морската публика най-новия си проект „Zaberski vs Yossifov”. Концертът е част от поредицата „Зимни джаз вечери”, реализиран от „Арт мюзик ателие”, със съдействието на Министерството на Културата. Събитието ще се състои на 25 февруари от 19:00 ч. в зала „Тончо Русев” на Културен дом НХК.

-Пандемията от коронавирус се оказа истинско предизвикателство за всички артисти, не само у нас. Как Вие успявате да се справите с ограниченията? Намирате ли нещо позитивно в тази ситуация?

-  Оказа се по-трудно, отколкото си мислех в началото на прилагането на т. нар. противоепидемични мерки преди почти година.  През този период неведнъж се разочаровах от необяснимите наредби и тълкуването им, от слабия контрол при струпванията на хора по търговските места, от бляскавия провал с мача, на който пуснаха няколко хиляди души, докато дни преди това полицията гонеше хора от парковете. Постоянното мрачно набиване на корона информация сякаш уплаши мнозина, други направи безразлични, а залите, театрите и местата с музика на живо станаха синоними на опасност. Предстои да видим как ще стане възстановяването. Не приемам израза "ново нормално", хората сме социални същества и имаме нужда от свободно общуване. Трудно ми е да видя позитиви, когато толкова хора са засегнати по всякакви начини. А отговори още няма. Оценявам това, че положението, в което се намираме, ми даде поводи за равносметки и преразглеждане на ценностите.

-„Зимни джаз вечери” са проект, който има за цел да докаже, че Бургас е отворен за хубавата музиката не само през лятото. Имахте ли колебание да приемете поканата? Познавате ли бургаската публика?

- Добра новина е, че има възможност да се излиза от рамките на туристическия сезон. Според мен и за изпълнители, и за публика е важно да има редовно осъществяване на културни събития. Това е процес, допринасящ и за двете страни.

Радвал съм се на много добри организация и прием при всичките ми участия в Бургас с различни проекти. И сега, естествено, не съм имал и миг колебание да приема поканата за този концерт.

- Много хора казват, че не разбират джаз музиката. Какво бихте им казали? Как бихте ги поканили на Вашия концерт?

- Забавно ми е, когато чуя това. Но и го вземам присърце, заради съществуващия предразсъдък, че е сложна и неприятна музика, а това не е задължително да е така. За съжаление джазът,  други стилове също, са потърпевши от това клише. Повечето от нас не разбираме напълно и как работят автомобилите и смартфоните, например, но това не ни пречи да ги използваме. Музиката е първо за чувстване, не за разбиране. Има кой да я разбира, както има инженери и техници за коли и смартфони. Вярвам, че за всеки слушател би било интересно преживяване да махне етикета "Страшна и сложна музика", да дойде на концерт и да наблюдава какви чувства и емоции му носи звучащото. А може би и да чуе своя история в някоя композиция.

- Какво сте подготвили за публиката, която ще дойде на концерта Ви в Бургас?

- Концертът ще бъде с пиесите от албума, който записахме - авторска музика на Ачо и Мишо. Те са прекрасни автори и инструменталисти. С тях двамата и Стоян свирим от много време. Радваме се, че сме заедно в музикалните ни срещи и пътешествия и публиката ще има възможност да види и усети това.

 Автор: Марина Костова

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...