култура 16 фев. 2021 2021-02-16 2021-02-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTV4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--52003bc5e7b260685bdbeced8659ed7e0f3a3696/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1%D1%8F%D0%B2%D1%80.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Историята на „Риголето“ оживява на сцената на Бургаската опера

Вечната история за прелъстяване, потъпкани надежди, интриги, проклятия и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните и обичани опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее на сцената на Бургаската опера.

Представлението ще се състои на 17 февруари от 19:00 часа.

Диригент е младият Цанислав Петков – това е негов дебют в дирижирането на Вердиевата партитура. Режисурата, която залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и дълбокия психологизъм, е на доц. д-р Александър Текелиев. Художник е Иван Попов, диригент на хоровия състав, който е важен участник в цялостното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Петър Тихолов. Субтитрите, които дават възможност на публиката да проследява в пълнота случващото се на сцената, са дело на Сребрина Славова.

Солистката на Държавна опера – Бургас Мария Цветкова-Маджарова, сопран, ще се превъплъти в наивната девойка Джилда, живееща в своя малък свят, изграден от мечтателност, която няма връзка с реалността и срещайки един изкусен прелъстител, попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел. Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Александър Крунев – за него това е коронна роля, многократно представяна с успех. В образа на Херцога на Мантуа, самодоволният прелъстител и бонвиван, опериран от съвест, влиза тенорът Даниел Дамянов.

Басът Диман Панчев ще бъде в ролята на разбойника Спарафучиле, Лина Пеева влиза в образа на Мадалена, сестра на Спарафучиле, Калина Попова ще бъде Джована, Граф Монтероне – Костадин Мечков, Граф Чепрано – Делян Славов, Графиня Чепрано – Шмилена Султанова, Маруло – Бранимир Недков, Матео Борса – Любомир Тодоров, Паж – Аглика Петрова. В постановката участват съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Музиката на Верди е възхитителна, постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво. Силните преживявания и емоции са гарантирани в сряда вечер в залата на Бургаската опера.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...