пред олтара 16 фев. 2021 2021-02-16 2021-02-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaXR4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5ecde4903f3cb4954c8a67eb665176b7e6c087a0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/cyrkva9.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. мъченици Памфил и Порфирий и св. Флавиан, патриарх Цариградски

Православната църква почита днес свети мъченици Памфил и Порфирий и дружината им.

Презвитер Памфил е живял в Кесария през 4 в. Той бил свят и дълбоко уважаван човек. Преживявал бедно и раздавал всичко, което имал на сиромасите. Неуморно се трудел да сравнява ръкописите на Светото Писание и усърдно да събира книги и трудове. Така създал голяма библиотека.

По време на едно от гоненията на християните Св. Памфил бил изправен на съд заради вярата си в Бог. Враговете му го хвърлили в тъмница, където жестоко го изтезавали, но той не се отрекъл от Христос.

Същата участ сполетяла и неговия ученик Порфирий, когото първо обесили, а после - изгорили на клада.

След Пурфирий бил посечен и св. Памфил. Такава била съдбата на още дванадесет ревностни християни, между които войникът Селефк и светият Теодул, приближен служител в двореца на императора. Тяхното мъченичеството било удостоено с вечна слава и почит.

Днес църквата почита и свети Флавиан, патриарх Цариградски.

Първоначално Свети Флавиан  е презвитер в Цариград, но заради своето усърдие, почтеност и добродетелен живот от клира и от народа е избран за патриарх.

Той живял по времето на император Теодосий Млади (408 - 450 г.), когато Църквата се вълнува от лъжеучението на Евтихий, според което Иисус Христос има само едно естество - Божеско.

Патриарх Флавиан твърдо защитава православното учение и през 448 г. свикал поместен събор, но Евтихий подмолно си извоювал благоразположението на императора и съпругата му. През 449 година в Ефес бил свикан събор от съмишленици на Евтихий под председателството на Диоскор, Александрийски патриарх. На този събор, известен в историята като "разбойнически", Флавиан бил обвинен в неправомерно внасяне на нови догми в Църквата.

Много епископи били принудени да подпишат, че са съгласни с учението на Евтихий. Диоскор и неговите съмишленици осъдили Св. Флавиан като лъжеучител, лишили го от духовен сан и го изпратили на заточение в Египет. Някои от епископите защитили Св. Флавиан и поради тази причина настъпил смут.

Флавиан бил подложен на жесток побой и не след дълго умира. Вследствие на това безчинство Римският папа Лъв Великий обявил определенията на незаконния събор за недействителни и по негово настояване пред император Маркиан и съпругата му Пулхерия през 451 г. в Халкидон е свикан IV Вселенски събор. На него присъствали 630 епископи. Пред Събора е прочетено посланието на св. Лъв Великий до Св. Флавиан и всички епископи признали учението на Флавиан за апостолско, а тленните му останки са пренесени в Цариград.

 

 

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...