различно 14 фев. 2021 2021-02-14 2021-02-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzl4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ab90fe13e2dbb33d22bab441ec8aa3e6d5db3992/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/_DSC0140.JPG

Burgas Reporter Ltd.

История за стар иконостас в Бургас и за това какво означава проскинитарий

Добре, де…дали ще го определим като спасяване или като възстановяване, това няма значение. Важното е, че един стар иконостас, с малки поражения от времето, праха и влагата, в момента изглежда така, както е изглеждал в дните на своето поставяне.

Ако имате няколко минути, поседнете някъде спокойно. А аз ще ви разкажа как едни бургаски майстори възстановиха иконостаса, владишкия трон, амвона и проскинитариите на храма „Св. Св. Кирил и Методий“

Ще ви разкажа и за…

…Моля?

Питате какво е проскинитарии?

Е, останете до края на историята и ще разберете.

В началото на този век, по-точно след 2007 - 2008 год., в непосредствена близост до църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас започна строителството на подземен паркинг.

Дали заради проектантска грешка, дали заради пропуск на строителите или заради нещо друго, но стените на храма се напукаха…, заради което той беше затворен за повече от година.

Прах, влага и забвение, комбинация, която може да унищожи всичко.

Точно пред тази комбинация от неблагоприятни фактори се изправя християнската църква.

За да не бъдат увредени, иконите са прибрани в склад. Разглобен е и иконостасът и също отнесен на съхранение. Също и тронът на владиката.

Така минава време, започва ремонт, укрепват се стените, сменят се дори мраморните настилки и идва времето да бъдат върнати иконите и иконостасът.

Тогава се оказва, че се нуждае от възстановяване.

С това се заемат реставраторите от „Екоарт инженеринг“

Точката, от която започват, е сложна. Те не са участвали в демонтажа, но сега трябва да реставрират старината и да я сглобят така, че да възприеме своя първоначален вид.

Затова първо почистили старателно чамовата конструкция на иконостаса. Възстановили я вътре в църквата така ,че иконите да бъдат поставени на местата си.

Наложило се да отделят много време на декорацията от дърворезба. Почистили я, обработили я срещу дървояди, консервирали я и я монтирали буквално елемент след елемент. Точно като пъзел.

Но накрая фризът от малки апостолски икони с резбовани рамки, царските икони и лознизата от дърворезба застанали на местата си. На мястото си бил положен и стария венец с разпятието.

Странно усещане е да се работи в църква. Няма как да не бъдеш смирен.

Още повече, че за две от иконите в бургаския храм „Св. Св. Кирил и Методий“ християните говорят, че са чудодейни.

Едната е на светите братя, а другата на божията майка Дева Мария.

През 1953 год. иконата на „Св. Св. Кирил и Методий“ оцеляля по чудо. Тя била поставена върху дървена колона, но колоната се запалила и горяла цяла нощ. Иконата обаче останала като по чудо непокътната.

Реставраторите от „Екоарт“ не можели да скрият възхищението си от старите майстори.

Те научили, че Крум Кошаревски от София през периода 1948-1950 год.  изработил иконостаса с резби в унисон с резбите на владишкия трон, амвона и проскинитариите.

А Атанас Кавръков от Сливен  изработил църковните проскинитарии

Моля? Какво е проскинитарий?

Жестокостта ми се сломи. Сега ще ви кажа.

Проскинитарии са онези дървени изделия или мебели, върху които в църквите се поставят някои от иконите.

А в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ тази част от обзавеждането на храма също се нуждаела от възстановяване.

Реставраторите почистили и владишкия трон, обработили го, консервирали го и той засиял със старото си достолепие на своята плетеница от дърворезби.

Иконостасът бил възстановен, амвона, владишкият трон и проскинитариите също заели местата си и останало само едно...

Да се върнат вярващите.

Защото какво е един храм без вярата на хората.

Днес реставраторите са в мир със себе си и изпитват радост от това, че със своите умения са помогнали за възстановяването на иконостаса в най-голямата бургаска църква. И по този начин са отдали уважение към старите майстори.

А пред иконите мнозина и днес се молят за радост, здраве и благословия

Автор: Красимир Калудов

 

 

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...