различно 07 фев. 2021 2021-02-07 2021-02-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczF3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--41740da297ca924c046be476201f75e30f15b717/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/beautiful-libraries-taschen-4-0-5bab1774cb852-5bab526e976b9__880.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нека се разходим сред книгите в някои от най-красивите библиотеки

Всеки знае колко приказни светове се крият между кориците на книгите.

Днес обаче няма да говорим за ползите от четенето и безценните богатства, които то носи за човешкия ум и за душата. Решихме да ви „поканим на гости” в няколко красиви „домове”. Там живеят творенията на хиляди автори, там са приютени безброй доказателства за прогреса на човешката мисъл.

Какво вече сте се досетили, днешната арт разходка на „Бургаски репортер” ще е в едни от най-невероятните библиотеки по света.

И така нека да започваме:

Първото място на което ви каним е старата библиотека на Държавния музей в Холандия. Любителите на книгите със сигурност ще останат без дъх, когато прекрачат прага на в най-старата и най-богатата библиотека в историята на страната. Тук посетители, студенти и изследователи в областта на история на изкуството са добре дошли да се гмурнат надълбоко в дебрите на колекцията.

Продължаваме нашата разходка в Библиотека „Адмонт“ в Австрия. Тя е една от най-големите манастирски библиотеки в света. Построена е през 1776 г. от Джоузеф Хубер и е изрисувана от художника Бартоломео Aлтомонте. Там се намират и известните скулптури на Джоузеф Стамел „Четири последни неща“, които изобразяват Смъртта, Рая, Ада и Последния съд.

Истинско произведение на архитектурното и живописното изкуство е Библиотеката на абатство Виблинген в Германия. Библиотеката в северното крило на абатство Виблинген е една от най-впечатляващите в света. Прелестните картини на Франц Мартин Кун красят тавана над декорираната с орнаменти зала, завършена през 1744 г. Изработена е изцяло от дърво. Дори „мраморните“ колони са всъщност боядисани и след това изписани с фрески. Нещо повече статуите също са дървени.

Не можем да пропуснем и Националната библиотека на Франция в Париж. Историята датира от 1368 година, когато Шарл V обявява кралската библиотека в Лувъра. През 1998 година по желание на френския президент Франсоа Митеран се извършва конструкция на нова сграда, която съдържа повече от 10 милиона книги. Изложбеното пространство е също част от новата сграда. Тази национална библиотека в Париж е истинска национална ценност.

Заминаваме за Испания, за да ви покажем Библиотеката на Ескориал в Испания, известна още като Regia Laurentina. Библиотеката е планирана от Хуан де Ерера, който изработва и дизайна на лавиците. Залата, в която се помещава библиотеката, притежава богата и добре запазена украса от фрески на италианския художник Пелегрино Тибалди. Филип II премества там цялата си колекция от книги, включващи образци от цяла Испания и Европа. Постепенно фондът на библиотеката се обогатява и днес наброява над 40 хиляди тома, сред които образци от XVи XVIв., както и над 5000 ръкописа на арабски, латински и испански език.

И нека отскочим до съседна Португалия, за да видим Библиотеката на националния дворец „Мафра“. Дворецът е сред най-големите барокови сгради в страната. Строителството му започва през 1717 година и се свързва с обет, даден от крал Жуау V, да построи манастир, ако му се родят деца. Ръководството на строежа е възложено на немеца Йохан Фридрих Лудвиг. В хода на строителството приходите от добива на злато в Бразилия нарастват и първоначалният проект е значително разширен.

А сега ще прелетим над океана и ще се разходим в Обществената библиотека на Ню Йорк. Със сбирка от 51,3 милиона единици, включително 20,4 милиона книги, тя е сред най-големите библиотеки в света. Броят на служителите ѝ е около 3100 души. Обществената библиотека в Ню Йорк има 92 клона из различните райони и предградия на града, включително Манхатън, Бронкс и други.

Продължаваме нашата разходка към щата Кънектикът, където се намира Библиотеката за редки книги и ръкописи Beyneke в Йейлския университет, Ню Хейвън. Построена през 1963 г., библиотеката пази истински съкровища. Сред тях са копие на Библията от Гутенберг, произведения на Джеймс М. Бари, Джоузеф Конрад, Чарлз Дикенс, Бенджамин Франклин, Гьоте и много други.

Отправяме се още по на юг, за да разгледаме Кралската библиотека на Португалия в Рио Де Жанейро, Бразилия. Изградена в готически и ренесансов стил, сградата е истински шедьовър. Красивата постройка с обширни хранилища става постепенно една от емблемите на Рио де Жанейро. Особено впечатляващо е, че повечето елементи в читалните са изработени от дърво. Библиотеката пази 400 хиляди тома литература на португалски език, като най-старите са от 16 век. Тук се съхраняват мемоарите и на футболната легенда Пеле.

И нека да завършим нашата разходка, като се отправим към Азия, за да видим Обществената библиотека в Тайпе, Тайван. Тя се намира в парк Бейту при горещите извори. Това е първата зелена библиотека на Тайван, отворена през ноември 2006 г. Изградена от тайванската компания Bio-Architecture Formosana, тя напълно отговаря на всички екологични стандарти и изисквания. Това е първата енергоефективна и екологично чиста сграда в Източна Азия.

И в заключение нека да кажем, че това е само една малка част от прекрасните библиотеки по света... пожелаваме си да посетим колкото може повече от тези храмове на книгата. Пожелаваме го и на вас!

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...