пред олтара 06 фев. 2021 2021-02-06 2021-02-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1p3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--95d9d50897004f55a82580fab9d6694ba4d6d80e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/cyrkva9.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На днешната дата почитаме тези светци

Християнският свят почита днес – 6 февруари, епископ Смирненски преподобний Вукил.

Преподобний Вукил бил ученик на Св. апостол Йоан Богослов, който го посветил за епископ на гр.Смирна. Целият си живот светецът посветил в служба на Бога.

Днес църквата почита още света мъченица Доротея.

През 3 в., когато християните били жестоко преследвани, в гр. Кесария Кападокийска живяла млада християнка, на име Доротея. Тя била много красива, а мъдростта ѝ удивявала всички, които я познавали. Но тя се отличавала най-вече с християнските си добродетели и с ревност към закона Господен. Девойката се отказала от житейските радости и се посветила съвършено на Бога, като се стараела да Му служи с добри дела и праведен живот.

Управителят на Кападокийската област повикал Доротея и поискал от нея да се откаже от вярата си. Той започнал да я убеждава да принесе жертва на боговете, както бил заповядал царят. Младата жена обаче отказала твърдо. Тогава управителят я заплашил със страшни мъчения.

След като и изтезанията не разубедили Доротея, тя била изпратена при две сестри, които някога също били християнки, но заради страх от мъчения и срещу много пари се отказали от своя Бог. Сега, отново подкупени от управителя, те трябвало да изкушат праведната Доротея и да я разколебаят от вярата ѝ.

Случило се обаче точно обратното – с мъдростта си и със своята преданост към Бога девойката успяла да върне към християнството двете заблудени сестри.

Като разбрал това управителят заповядал да изгорят живи двете сестри. А за Доротея имало още по-големи мъчения. Трите жени понесли смело изтезанията. Доротея била обезглавена, запазвайки душата си чиста.

На днешната дата почитаме също свети Фотий, патриарх Цариградски.

Той се родил в Цариград около 820 г. от богат и знатен род. Баща му се казвал Сергий, а майка му - Ирина, чийто брат бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора.

Родителите на Фотий страдали изповеднически за своето открито иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.

Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил преподавател в знаменитата Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостор Константин - Кирил Философ и малко по-късно - българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в държавата, на най-много обичал да се занимава с науките.

Заради изключителните си дарования и високото си образование той бил поставен през 858 г. за цариградски патриарх. Патриарх Фотий насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис І обширно послание върху християнската вяра и живот.

 

Патриарх Фотий се борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол, докато най-после умира в заточение на 6 февруари 891 година.

Свети Фотий оставил богато книжовно наследство, благодарение на което узнаваме за съчинения на древни свети отци, които той имал под ръка, но до нас не са стигнали. Приснопаметният йеромонах Неофит Рилски е превел от гръцки житие и служба в чест на Св. патриарх Фотий. Тази книга е напечатана в Цариград през 1849 година.

Днес отдаваме почит още към преподобни Варсануфий Велики и св. Йоан пророк.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...