различно 30 ян. 2021 2021-01-30 2021-01-31 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0Z3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fc0d85f581b59e2bebcf072e95971ff417d0a44d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210130_111608.jpg

Burgas Reporter Ltd.

ТОП 10 на уреди и устройства , които хвърлят в ужас аналоговия мъж

Бурното технологично развитие на този свят вече няма стигане. Отдавна стигнахме, че и минахме етапа, в който разните му там уреди и устройства са вече в пъти по-умни от притежателите си.

Днес ще направя скромен опит да класифицирам и подредя десетте технологични приспособления, които карат един мъж да изпада във вцепенение и ужас. Е, възможно е всичко това да ви прозвучи като изповед на пълен некадърник, но признат грях, не е грях.

Ето и „спирките“ по технологичния „Виа Долороса“ или „Пътят на страданието“, който мъжът извървява в кухнята или изобщо в ежедневието си.

10 - Телевизор и „дистанционното управление“ за телевизора – тия пущини стават вече свръх сложни и могат да правят всичко, стига мъжът на дивана да има поне бегла представа кой бутон, клавиш или копче на дистанционното за какво е. Но обикновено той няма представа кой бутон за какво е. На всичко отгоре и не може изобщо да намери дистанционното. Но ако го намери, установява с потрес, че е натиснал нещо за запис, незнайно защо влиза в интернет през телевизора или не може да влезе, по документи може да върне назад програмата, но не знае как и т.н

9 - Ютия – И тук вече нищо не е такова, каквото беше. Съвременните ютии притежават различни степени за градуси и гладене според материята на дрехите. Не стига всичко това, ами имат и бутони за изпускане на повече или по-малко пара и т.н. В ръцете на една съпруга днешните ютии изглаждат гънки, а в ръцете на нейния съпруг…хм…ами, в ръцете на домовладиката не изглаждат гънки, а създават такива. / Мъжете, които са ходили в казарма, принципно могат да гладят панталони и ризи, но могат и да ги изгарят/

8- Микровълнова фурна – може да е микро, но правилата за управлението и са нещо като макрокосмос. За един нормален мъж е много трудно да се осъзнаят и научат всички възможности за приготовление на ястие или претопляне на вчерашния обяд. Аз например разбрах чак след пет шест години, че в микровълновата ни фурна имала грил!!! Става за сандвичи.

7- Хлебопекарна – сложно е. Оказва се, че извън нормалния списък от бял и черен хляб, имало още ръжен, ръжено-пшеничен, пълнозърнест, с овесени трици, френски хляб, с квас, с мая, без мая, със семена, с протеини, с глутен, без глутен, със зеленчуци и за всеки „модел“ има отделна комбинация, която се въвежда на дисплея на хлебопекарната. Да ти се отще да ядеш хляб направо.

източник на снимката - Diane de Poitiers

6 - Готварска печка – това е…това е…кой ги измисля тия печки, бе!!! Има някакви, които са тъч скрийн, т.е дори нямат познатите от време оно въртящи се „копчета“ за нагласяне на градуси…Вече е толкова сложно, че ако човек опита да направи едно банално шоколадово суфле с течен център или проста лазаня „болонезе“ с телешка кайма, домати, босилек, сос бешамел и домашно приготвени кори, ще му побелеят косите от притеснение да не ги изгори във фурната. Пфу!!!

5 - Прахосмукачка – хубаво ни беше на нас, мъжете, когато още имаше метли. После подочистачките бяха едно приемливо техническо стъпало, относително лесно за обслужване.

Старите прахосмуци също бяха долу горе разбираеми, но новите…Прахосмучат, перат подови настилки и мият подове. Какво е това, кажете ми? Че то вече са нещо като подробност от пейзажа прахосмукачки роботи, които си вършеят сами из апартамента, но човек няма представа какво правят. И ако засмучат някой чорап, лелей.

4 - Тенджера под налягане– Мене много ме е срам, срам, срам. За вас не знам. Това е твърде сложна техника за мъж, който обича подредения и уютен свят на изстудената бира, пържените картофки, футболния мач. А т тенджерата под налягане има някакъв вентил или клапан, който се вдига, но преди това трябва да изпусне пара, за да падне или да се вдигне или…ами, твърде сложно е. Бетер ядрен реактор.

3 - Таблет , лаптоп и компютър– устройства, чиито пълни функции и възможности са напълно ясни дори на невръстно дете, но не и на таткото. Трябва ли и нужно ли е да се обяснява технологичната пропаст, която дели един нормален аналогов мъж от света на тези технологични приспособления.

2 - Смартфон или мобилен телефон – Някога всичко беше един телефон със слушалка и шайба. После шайбата беше заменена някакви бутони, след това телефоните влязоха в джобовете на панталоните. Накрая бутоните им изчезнаха и …влязохме в света на смартфоните, на умните телефони. Наскоро моят смартфон ми изпрати гневно съобщение. „Абе, Красимире, идиотино, защо изпращаш с имейл снимки от смартфона си на компютъра си, а не синхронизираш всичките си устройства? Защо си такъв малограмотен дивак и невеж идиотин, бе!!!“ . И аз му теглих една майна на тоя неучтив смартфон.

1 - Пералня – мъжът и този домакински уред са типичен пример за „два свята, единият излишен“. Кажете ми, възможно ли е да се запомнят всичките комбинации от символи и цифри, които трябва да бъдат активирани, за да се започне предпране, кратка 30 мин. програма за пране, средна или пълна програма за пране, пране на деликатни тъкани, пране на вълнени дрехи, бързо пране, интензивно пране и всичко това с различно времетраене и различни градуси, плюс допълнително изплакване, сушене, центрофугиране. Не стига това, ами се оказва, че съществува ново разделение между пране на бели дрехи и пране на цветни дрехи с различни препарати, които се поставят на различни места в пералнята. Освен това има прах за пране прахообразен, течен и на капсули. Че и омекотител. И белина!!! …А, стига, бе!!! Това е ужас ужасен.

И накрая нали и някой трябва да простира прането, а там има нови и нови затормозяващи изисквания и правила.

Науката доказва, че мъжът и пералнята имат дълбоко и непреодолимо различие в характерите и туй то. Не са създадени един за друг. Изобщо.

Затова истинският мъж бяга от пералнята като дявол от тамян.

Е, това беше моята изповед на личната ми некадърност. Оставям ви пред уреда, който разучавате в момента. А аз ще си сипя един ободряващ напитък и ще ви кажа едно аналогово „Наздраве“.

Автор: Красимир Калудов

 

С едно малко дарение можете да окажете голяма подкрепа за усилията ни да създаваме интересни текстове за вас

Подкрепете ни със сума от:
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...