пред олтара 24 ян. 2021 2021-01-24 2021-01-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2x3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--36acee033fbb2c891959a16fabf86e2fc5cae7d4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/d0cb854d6fe9aebcf3ba30e98572d4cb.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме преподобна Ксения Римлянка

Православният свят почита днес – 24 януари, преподобна Ксения Римлянка.

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на знаменит сенатор и носила името Евсевия (благочестива), което отговаряло на нейното религиозно настроение.

Когато станала девойка, родителите ѝ я сгодили за един велможа и сенатор. Но  Евсения искала друго. Тя отдавна била решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Иисус Христос.

Времето на сватбата наближавало. Никой и не подозирал бурята в чистата душа на Евсевия, чиито мисли били устремени само към изпълнението на нейния свещен обет за целомъдрие.

Усърдно се молила и най-накрая взела едно смело решение: да напусне тайно родителския дом и да изчезне завинаги от суетния свят на римската аристокрация. Тежко било за девойката да наскърби родителите си. Но по-скъпи от всичко за нея били словата на Спасителя: "Който остави... баща или майка... заради Моето Име, ще получи стократно и ще наследи живот вечен" (Мат. 19:29).

Със себе си тя взела двете си прислужници, с които прекарала цялото си детство. По поръка на своята господарка двете девойки раздали на бедните всичко, което скрито могла да отдели Евсевия от личното си притежание. Преоблечени в мъжки дрехи, снабдени с малко злато за най-дребните си разноски, те се промъкнали в потайна нощна доба през случайно отключените порти на бащиния дом и успели да се качат на един кораб за далечна Александрия. Оттам доплували до остров Коа, който се намирал на 54 километра южно от Халикарнас, в малоазийска Кария.

На малкото островче Евсевия наела една бедна къщица и помолила своите спътнички за две неща: да я считат за равна на себе си и да я наричат само Ксения, което значи странница. Скрита зад това име, тя искала да заличи всички следи от своя произход и фамилия, за да не я открият родителите ѝ. Верните и единомислени девойки изпълнявали безпрекословно желанията на своята предишна господарка и ревностно подражавали на нейния суров отшелнически живот.

Само едно липсвало на тези предани Христови невести: те имали нужда от духовно ръководство и от защита на тяхната душевна чистота. Скоро Бог им изпратил подходящ отец – игуменът Павел от Милас. Духовникът посветил Ксения за дяконеса в манастира „Св.ап.Андрей”, където живяла до края на земните си дни.

Днес църквата почита още Блажена Ксения Петербургска.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...