пред олтара 15 ян. 2021 2021-01-15 2021-01-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVZ2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ac92923072edbc1901646c49cfd85d2cd43e17cb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/svgavrillesnovski.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме преподобни Гавриил Лесновски

Православната църква почита днес – 15 януари, преподобни Гавриил Лесновски.

Той е един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски.

Гавриил Лесновски е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлиза от богати родители българи и затова получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на Св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.

Тридесет години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) - по внушение на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица. Според проложното житие на преподобния от 1330 г. "там те лежали дори досега и дават изцеление".

След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.

Из „Жития на светиите” – Синодално издателство, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Днес църквата почита още Прохор Пшински, Павел Тивейски и Йоан Колибар.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...