култура 18 дек. 2020 2020-12-18 2020-12-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWR1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fd6f59a8fc507ccc2e02faa337911b674568b744/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0_%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%B8.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Звездно жури ще определи най-добрите млади пишещи у нас и в чужбина

Вече е ясно кой ще журира седмото издание на престижния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. 

Звезден състав от изтъкнати журналисти, писатели, редактори и преподаватели приеха поканата на организаторите – Фондация „Шанс за децата и природата на България“ да отличат най-добрите млади литературни таланти за 2021.

Митко Новков, Невена Праматарова, Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов ще оценяват творбите в конкурса на тема - „Разказ в 10 изречения“. Темата не е случайна, тя е свързана с десетгодишния юбилей от създаването на Фондацията, подкрепяща успешно млади таланти в сферата на науката и изкуството.

Председател на авторитетното жури е Митко Новков, магистър по психология и философия, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Директор на програма "Христо Ботев" на БНР и водещ на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“. Автор е на 8 книги: „Изядената ябълка”, „БАРТвежи”, „Подир сенките на литературата”, „Нервът телевизия”, „От Медуза до Магрит“, „Намерени в превода“, „От Мърквичка до Минотавъра“. Литературен критик, медиен наблюдател, театрален, кино и художествен анализатор, колумнист на Портал "Култура", водещ на "Критическите хроники" на сп. "Съвременник". Митко Новков е и преподавател в НБУ по "Радио и телевизионна журналистика". Носител на няколко национални награди: "Паница" за публицистичен анализ, "Хр.Г.Данов" за представяне на българската литература, "Златен Пегас" на Община Бургас за белетристична книга, награда на гр. Левски на името на Георги Парцалев за есе.

Член на журито е и Невена Праматарова, журналист в Българското национално радио. В момента е водеща на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програмата за култура и образование „Христо Ботев“. Невена е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура „По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина, „Радио без граници“. Невена Праматарова е пресаташе и част от екипа на кино форума „Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България. Тя е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина. Завършила е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на две стихосбирки. За идеята и стихове от книгата си „В тайните на космоса“ получава наградата на Международното общество на поетите, Вашингтон, САЩ през 2001 г.

За поредна година в конкурса журира и известния български писател Радослав Гизгинджиев - един от най-четените млади български автори. Завършил е кинорежисура и българска филология, в момента учи психология. Автор е на 5 пиеси и 6 книги: като трилогията „Рай“, „Повече от любов“ и „Лепири“ се определят като бестселъри.  Представял е творчеството си в Италия, Малта и Израел. 

Към експертното жури се присъединиха и авторите на нашумялата книга „5 изречения“ Димитър Стефанов и Иван Тотев. Иван и Димитър са съавтори и на сборника с разкази „Някога ще бъде вече беше“. Във времето, когато не пишат, измислят идеи за творческата агенция Wunderman Thompson Sofia. Младите автори приветстваха идеята за конкурсната тема, близка, но и различна като смисъл до тяхната книга.

„Много щастливи сме, че вече седма години имаме шанса да откриваме и развиваме литературни таланти заедно с едни от най-талантливите и изтъкнати творци на България. Благодарни сме, че в специалната за нас година, поканата ни за съвместна работа приеха толкова много звездни професионалисти. За трета поредна година освен осигурения награден фонд, ще издадем книга с разказите на най-добрите участници в конкурса на тема „Разказ в 10 изречения“. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълуващи творби от България и света“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Организаторите напомнят, че крайния срок за изпращане на творби е  11 януари 2021. Пълните условия на конкурса са публикувани на сайта на Фондацията ТУК: http://www.forbgkids.org/332/page.html

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...