култура 17 дек. 2020 2020-12-17 2020-12-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHh1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--af589e40bf03e39d6425bc9a2a665f48fae44cd2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12f54590848e69ee67f39269711eac19.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Млади таланти от цялата страна участваха в конкурса "Рождество на Спасителя"

Над 500 творби от цялата страна взеха участие в 9-ото издание на националния конкурс за православна поезия и проза "Рождество на Спасителя".

Журито, което разгледа произведенията беше в състав: председател - Атанасия Петрова - организатор и учител в ЦПЛР - член на Бургаско писателско дружество и Конфедерация на българските писатели, инж. Пепа Ангелова - директор на ЦПЛР, Виктория Димова - учител по БЕЛ  и Георги Янев - учител по БЕЛ.

В раздел "Поезия" първа възрастова група от 1-ви до 4 клас не бе излъчен победител. Във втора възрастова група от 5-7 клас първи места получиха: Александра Генова - 6 клас в ОУ "Стоян Михайловски"-Пловдив и Габриела-Симон Радева - 5 клас в СУ "Петко Росен"-Бургас. В трета възрастова група - от 8 до 12 клас - номинирана с 1 място беше творбата на Божидара Бойчева от 11 клас на ПМГ "Яне Сандански"-Гоце Делчев.

В раздел "Проза" - първа възрастова група с първа награда е отличена Симона Котоманова в 4 клас - ЛК "Касталия" при ЦПЛР- Варна. Втора награда печелят Боряна Танева от 6 клас в СУ "Христо Ботев"-Сунгурларе и Мирела Минкова в 7 клас в ОУ "Иван Хаджийски"-Троян. Победители в третата възрастова група за ученици от 8 до 12 клас са Радко Василев в 10 клас в СУ "Св. св. Кирил и Методий"-Карнобат и Елена Точева в 9 клас в ПГ "Пейо Яворов"- Петрич.

Авторите на отличените творби получиха медали, плакети и други предметни награди, дипломи и грамоти, изпратени по куриер.

Инициативата е на Центъра за подкрепа на личностното развитие и се провежда за 9- та поредна година. Наградите са осигурени от МОН, Национален дворец на децата, Сливенска митрополия, Община Бургас, Областен информационен център и Център за подкрепа на личностното развитие.

Рождественска светлина

За светла радост ангел лекокрил зове
и Бог в сърцата вярата възражда.
Пред нас откриват се по-нови светове,
любов и вяра със Спасителя се раждат.

В простора светъл лъч проблясва,
светът усмихва се преобразен.
Освободен от злите пипала на мрака,
събужда светлата надежда в мен.

Стъпвам с вяра, никак не се плаша
от мъглата декемврийска и студа.
пазя в сърцето си лъч незалязващ-
Божията обич и безкрайна доброта.

Тя в нощта полита като птица бяла,
издигната над храма, в небесата.
Душата ми от радост пак запява,
а погледът се къпе в светлината.

Лети в простора птицата далече,
сред бляскави лъчи, над планината.
Отстъпват облаците- знаят вече,
път трябва да дадат на светлината.

Всеки с вяра в думите на Бог открива
смисъл нов на земните си дни.
Нов път за доброта и обич се разкрива-
Спасител Свят във Витлеем се е родил.

Със светлина изпълнил ни душите,
Христос родил се е от зло да ни спасява.
С любов подкрепя ни и озарява дните,
мир и вяра, нови сили и добро дарява.

Светлината на Спасителя крепи света
с надеждата и вярата в доброто.
В очите грее пламъкът на Любовта
със топлина, осмисляща живота.

Александра Генова- 6 клас, ОУ "Стоян Михайловски"- гр. Пловдив - 1 място

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...