различно 05 дек. 2020 2020-12-05 2020-12-05 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVZ1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--019b2fce16ed21de72da83f3b07adde87a159660/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12%D1%8A%D1%80%D0%B8.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Една история за доброто – без лице, но с голямо сърце

Свикнали сме по Коледа да говорим за благотворителност и да ръкопляскаме бурно на известни личности, които дават добър пример. И в това няма нищо лошо. Доброто, както и лошото са „заразни”. Нека доброто „повлича крак” по-често.

Днес обаче ще ви разкажем една история, която „няма лице”, но би докоснала всяка душа.

Тя е за група бургазлии с големи сърца, които за трета поредна година се самоорганизират с благотворителна цел - да зарадват няколко възрастни семейства преди коледните и новогодишните празници.

Водени от мисълта, че „ръка, която дава, не обеднява”, доброволците са решили да съберат всички нужни продукти, от които се нуждае една празнична трапеза. Всеки от възрастните хора ще получи боб, леща, орис, брашно, олио, мляко, сол, захар, мед, шоколад, плодове, ядки и още много неща, с които да посрещне предстоящите светли дни.

„Времената са трудни за всички! На никой не му е лесно. Особено тази година. Безпаричието е навсякъде. За кратко пред мен стоеше дилемата дали да се състои инициативата и този път. Но като си спомних как хората ни очакваха миналата година, сърце не ми даде да се откажа! Първо мислехме да са 10 семейства, но впоследствие го направихме за 15 отделни възрастни двойки и самотни хора! Благодаря на всички приятели който ще се включат!”, казва Емил Янев, един от организаторите на благотворителната инициатива.

Той се занимава с пчеларство и за самия него годината не е била никак лека, защото е загубил много от пчелите си. Излишно е да се казва колко сериозни са проблемите в сектора. Мъжът има и семейство, за което трябва да се грижи, но това не го отказва да помага на другите.

„Както и преди съм казвал колелото на живота се върти! След години и ние ще сме пенсионери. Семействата, на които помагаме, живеят в блокове и входове, където имаме познати или ако някой ни каже за такива хора. Предпочитаме да е така, за да не стават злоупотреби. Обикновено това са възрастни хора, изоставени от близки и роднини. Има толкова тежки истории, за които дори не ми се коментира. На нас ни е достатъчно, че сме ги зарадвали. Аз лично се чувствам много положително зареден след това.”, казва още Янев.

И допълва, че през първата година на кампанията възрастните хора са били изненадани, защото не са очаквали някой да се сети за тях.

„Плачеха, когато ни видяха на вратите си. А сега ни очакват и пак плачат. Този път за това, че не сме ги забравили”, казва бургазлията.

Той и приятелите му държат да останат анонимни, не желаят излишен шум и реклама. Затова беше и много трудно да ги накараме да разкажат за инициативата си. Направиха го с уговорката, че няма да показваме лицата им.

„Нямаме нужда от този пиар на гърба на хорското страдание. Ние сме си обикновени хора.”

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...