култура 19 ноем. 2020 2020-11-19 2020-11-19 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1Z0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--66ebffbf4de509f3b3c2cd6acb1b69273f6b5c3f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/Rusokastr-kost.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Археолози откриха любопитна находка в крепостта Русокастро

През приключилия археологически сезон археолозите, работещи на средновековната крепост Русокастро, разкриха изцяло донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула.

Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа им археозоолога  д-р Георги Рибаров се натъква на изключително интересна находка. Това е плешка от кон, открита в пласт от края на XIII- началото на XIV в. Тя е била подложена на термична обработка – месото е изядено след печене, което добре се вижда от характерната промяна на цвета на костта. След това, върху едната повърхност на плешката на три места има ясни следи от горене. Почти сигурно е, че става въпрос за притискане на нагорещено желязо с кръгло сечение по повърхността на костта. По този начин са прогорени три кръга, на равно разстояние един от друг, в линия.

Подобен случай не е известен в научната литература и историческите извори. В българската традиционна култура конят е много силно, свещено животно, и подобни действия върху конски кости са твърде необичайни. Известно е гадаене по агнешка плешка от специален човек-гледач, но не са известни подобни действия върху подобна конска кост.

Към настоящият момент работната хипотеза на проучвателите е, че става въпрос за ритуално действие – някакъв вид магия, която е напълно непозната като паралел в българската традиционна култура.

Не е изключена вероятността тази откритата находка да е свързана със съвсем чужда култура – възможно е татари или кумани да са извършили това документирано магическо действие.

Разкопките на крепостта Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – гр. Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...