култура 17 ноем. 2020 2020-11-17 2020-11-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTV0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--526a4bd51f063b765bbe80d03f6c90c5135235ce/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Велека Цанкова: Публиката в Бургас е музикална. Има и вкус!

Тя е млада, красива и много талантлива. Името ѝ е Велека Цанкова и от съвсем малка обича да пее. Съвсем естествено образованието ѝ е насочено към музиката. Завършва Музикалната академия в София, в класа по поп и джаз пеене на доц. Алис Боварян. „На нея дължа много, защото тя ми даде старта и подкрепата. Давам си сметка колко е важно да уцелиш правилния преподавател, с когото да изградите основата. Аз го намерих и съм много щастлива. Благодаря!”, заявява певицата.

По време на следването си Велека успява да замине за чужбина и да учи няколко семестъра по образователната програма „Еразъм”. В 4-ти курс изкарва 2 семестъра в консерваторията в Маастрихт, Холандия. Там се запознава с много  музиканти и преподаватели.

„Двама, които направиха преживяването ми особено вълнуващо бяха преподавателите по пеене
Sabine Kuhlich и по солфеж Jan Nobbe. Много често в консерваторията се организираха майсторски класове и уъркшопи с гости музиканти от цял свят, което се отразява изключително вдъхновяващо за един млад студент”, казва Велека Цанкова.

След Холандия тя учи един семестър в консерваторията в Триесте, Италия. Там се срещас Klaus Gesing – вдъхновяващ музикант, който ѝ показва каква е истинската функция на един вокалист,какво трябва да е неговото отношение към мелодията и текста.

„И разбира се, последен, но по никакъв начин на последно място, нямам как да не спомена един брилянтен български музикант, който още като студентка ми подаде ръка и ме представи на джаз средата у нас – Михаил Йосифов. Той е човекът, който ме „запали“ по джаза. Той е човекът, който ме вдъхновява да продължавам да се развивам и да правя това, което обичам, да пея и да се забавлявам!”, споделя певицата.

Велека Цанкова ще гостува в Бургас заедно със своите колеги Тихомир Кръстев - саксофон, Станислав Арабаджиев - пиано, Васил Хаджигрудев - контрабас, Атанас Попов – ударни. Пред публиката в клуб „Модерен театър” те ще представят проекта “The Words and Music of Irving Berlin”. Концертът ще се състои на 21 ноември от 20:00 ч. Той е част от цикъла „Зимни джаз вечери”, който се реализира с  финансовата подкрепа на Министерството на културата.  

-За всеки артист е важно да има пряк контакт с публиката, как Ви се отразяват ограниченията и новите условия на работа, свързани с пандемията от коронавирус?

- Определено тази 2020 година ни изненада. Не мисля, че скоро ще забравя този петък 13-ти (март месец), когато буквално за няколко часа всички концерти паднаха, заведения и магазини затвориха и с тях лека полека спря и целият свят. Имаше един момент, в който се появиха доста онлайн концерти в социалните мрежи, и си спомням как си седях вкъщи, гледах монитора на лаптопа и си мислех дали това ще бъде новата тенденция? Слава Богу при нас лятото се задвижиха нещата, за което мисля, че всички артисти сме щастливи. Сега с идващата зима се усеща, че отново ще останем вкъщи, но пък, ако гледаме от позитивната страна на нещата, сега е моментът, в който имаме свободно време да останем със себе си, да се вдъхновим и да творим. Разбира се, стискам палци съвсем скоро тази ситуация да отмине и да можем отново да се радваме на хора, сцена, музика и изкуство!

- Защо се насочихте точно към този стил музика? Какво Ви носи той и какво Вие се опитвате да внесете от себе си в песните, които изпълнявате?

- Винаги съм имала влечение към миналото. Дори сега много често се чувам да казвам: „Помниш ли?” - за някакви отминали моменти и спомени от живота ми. Преди повече от 100 години са написани първите джаз стандарти, от композитори, които са боравили брилятно с мелодия и текст. Ако погледнем популярната музика, която се създава днес, малка част може да стъпи на професионализма и лириката от „едно време“. Щастлива съм, че има запазени толкова много песни. В модерните времена, в които живеем, много лесно можем да се сдобием с ноти, да слушаме и да гледаме видеа, концерти и какво ли още не. Голям океан от джаз музика има в интернет!
Проектът, който ще представим на 21 ноември в Бургас – „The Words and Music of Irving Berlin”, е точно моето усещане за джаз. Ще изпълним една малка подбрана част, като идеята ни е да освободим въображението си и да се пренесем в жужящите Двадесет. Нека от 2020 г. да отпътуваме до 1920 г. Да се облечем в музика и вдъхновение, като че сме в Модерния театър на хотел „Ритц”!

- Как се чувствате като единствена дама в колектив с няколко талантливи мъже?

- Чувствам се изключително комфортно. Преди всичко ние сме колеги и за нас това е една съвсем нормална ситуация.
В проекта, който ще представим в клуб „Модерен театър“ в Бургас, участват едни наистина талантливи мъже, музиканти - Станислав Арабаджиев, Тихомир Кръстев, Васил Хаджигрудев и Атанас Попов. Изключително щастлива съм, че с такова желание подходиха към идеята да свирим и работим по музиката на Ървинг Берлин. Композитор написал толкова много песни, повече от 1500!  Можем дълго време да плуваме в този океан от музика, който е оставил. 

- Тази година гостувате в Бургас за втори път, смятате ли, че бургаската публика е музикална? Какви са впечатленията Ви?

- Даа. Лятото имахме удоволствието с формацията ни Y Jazz да участваме във фестивала „Джаз в Бургас”. Концертът мина чудесно, вярвам, че и публиката се забавляваше. От няколко години пътищата ми минават през Бургас и съм имала няколко срещи с бургаската публика. Винаги ме е посрещала много топло и радушно. Изключително приятно е да се чувстваш приет и обичан, аз така се чувствам в Бургас. Разбира се, че е музикална. Има и вкус! Изключително много ме радва, че в града има изкуство и интерес. За интереса към джаза, голяма заслуга имат Маргарита Манова и Маруся Русева (бел.а. - дамите от "Арт мюзик ателие", организатори на фестивала "Джаз в Бургас" и цикъла от концерти "Зимни джаз вечери")

Автор: Марина Костова




Коментари

култура ...


региони ...


различно ...