различно 27 окт. 2020 2020-10-27 2020-10-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdk5zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--33759255a5f3a28dacba0d79e7d2264a16b95a0a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/d5315fed8fd99830ff9bcb36ae07556c.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бабите ни са отбелязвали днес Мишинден - жените не докосват ножове

В българския обреден календар денят, в който почитаме св. мъченик Нестор  - 27 октомври, е известен като Мишинден.

Вярва се, че светецът пази хората от мишките, затова и следващите няколко дена, считано от днес, се наричат Миши празници – преплели в себе си християнски и езически вярвания.

Празникът се отбелязва на различна дата в някои краища на страната – в Източна Тракия той е на 24 ноември, а в Родопите и Странджа е през първите три дена на февруари.

Други наименования на този ден са още Мишкин празник, Мишляци или Поганци (староб. поганинь – езичник, мръсен, подъл). Тези зловредни създания са напаст за дрехите, зърното и затова стопаните са им отделили специален празник, чиято цел е тяхното омилостивяване.

Легенда разказва, че именно когато Нестор пронизал в корема боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда разказва, че гризачите се появили от корема на дявола, когато влязъл в църква и помирисал тамян.

Прието е днес в нищо да не се бърка и всичко да стои затворено, за да не се завъдят мишки. Традицията повелява най-възрастната жена в къщата със затворени очи да замаже с кал или тор огнището и пода на зимника, т.е. извършва се символно замазване на очите и устата на мишките. На този ден било забранено да се дава назаем, не се ползвали остри инструменти, а на мишките се казвало „момци“ или „глухари“, за да не помислят, че стопаните ги канят в къщите си.

В Странджа и Тетевенския Балкан от Димитровден до Архангеловден се изпълнява обичаят „Мишкина сватба”. На него две жени, с еднакви имена, улавяли мъжка и женска мишка – накичвали ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница или кратунка. Организирало се сватбена процесия, като хората от селото ставали кумове, девери и други персонажи от сватбения ритуал. Под съпровод на сватбарска музика цялото село изпращало младоженците. След ритуала се приготвяли големи софри – така както повелява една сватба. Очаквало се след „младоженците” да тръгнат всички вредители и да напуснат къщите на хората.

Българите от Беломорска Тракия са празнували от Коледа до Богоявление. За предпазване от мишки нашите прадеди са извършвали редица обреди и са спазвали някои забрани. Така например на жените им е било забранено да говорят за мишки. Освен това те не трябвало да използват остри предмети ­нож, ножица, куки и игли, които били символ на мишите зъби. Не им било позволено и да месят хляб. 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...