различно 17 окт. 2020 2020-10-17 2020-10-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2hzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e650fe753c3684b30f8fac3c9f5c7188ef6e0055/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/sedmodnev.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Седмоднев...или хроника за великомъченица Килимия и килими стари

И започна третият седмоднев  от месеца десети от годината последна на управлението Му на гербератор Ленторезец Първокопник, наричан Магистралий.

Тогава на агората излязоха тръбачи медийни ерихонски, пък възвестиха, че зараза страшна върлува и човеци много заразила е.

А човеците уплашиха се и питаха се що да правят.

И в отговор на страховете им тогаз чудо голямо случи се.

Нова великомъченица появи се.

Нарекоха я Килимия и Осанна, Слава и Конграчулейшъни вредом към нея полетяха.

И питаха се разни люде „Таз Килимия на какво е покровителка“, пък други по-умни отговаряха им.

„Великомъченица Килимия покровителка на старите килимари и на старите килими, защото за нея времето е спряло. Затуй тя стари календари гледа и със стари календари и стари килими стари хора дарява“

Но разни неверници зълодяи скверни слова срещу Килимия думаха и проста като кофа казваха, че била, затуй придворни на Всемилостивия гербератор заклеймиха ги, че калпави са и нищожества ужасни са.

„Не смейте срещу Килимия дума насреща да казвате, защото тя великомъченица и светица е“ казваха им, а зълодяите хич даже не чуваха, защото все простаци опозиционни бяха.

А в Разнородното събрание сенаторите и  нотабилите гуша за гуша хванаха се и като катъри злобни ритаха се и хапеха се, пък със скверни слова наричаха се. И там срещу Килимия гадости думаха най-разни.

Пък навън плебеите зовяха ги да се махат всички и да изчезват в дън гори тилилейски, но те хич даже не щяха туй да правят.

И понеже на всеки старец по 50 гроша даде и добра дума даде, …гербераторът всеблаг в царството брюкселско отиде и там козирува на всинца и всинца на него козируваха. А тръбачите медийни ерихонски възвестиха, че нотабилите брюкселски  „Осанна“ и конграчулейшъни големи Му сторили. И той същото сам рече и сам себе си похвали.

Но в земята с големина на длан човешка големи простотии ставаха, простотии, още дивотии.

И настана вредом рев, вой и скърцание със зъби, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно, пък и на зараза вирусна страшна.

А седмоднев нов идваше и с него надежда нова.

Тия слова написа ги с ръка трепереща и глава празна

Чернослипец Храбър

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...