култура 15 окт. 2020 2020-10-15 2020-10-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVZzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c76ffb308bf02f4087912834fd4478c31f9b5f9e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Китаристът Миро Иванов: Обещаваме тотална липса на скука в Бургас

Китаристът Мирослав Иванов има зад гърба си много музикални проекти, които реализира самостоятелно или заедно със свои колеги. Меломаните го познават като създател на група „Сафо”. Освен това той е част от „Обичайните заподозрени” на Стефан Вълдобрев, групите Saint Electrics, Funkallero и Metaformoza. Работил е с Дони и Момчил, Васил Найденов, Камелия Тодорова, Васил Петров, Д2, Ваня Щерева и др. Музикантът жъне успехи и с третия си солов албум Little Alien. Почитателите му в Бургас ще могат да го видят и чуят на 24 октомври, когато Миро пристига с група Funkallero. Концертът ще се състои в новото арт кътче на града – клуб „Модерен театър”. Бандата е поканена да бъде част от проекта „Зимни джаз вечери”. Инициативата е на Маруся Русева и Маргарита Димова - Манова от „Арт Мюзик ателие” и се финансира от Министерството на културата. 

-2020 г. се оказа истинско предизвикателство за всички – не само за хората на изкуството, но каква беше тя за Вас?
- Тя все още не е свършила, но мога да кажа, че както за много хора и за мен това е странна година. Освен всичко друго си счупих ключицата, преживях и коронавирус. Случиха ми се такива „интересни” неща, които не успяха да сломят моя дух.

- Как ви се отрази дистанцията от сцената и от публиката?
- Прекрасно ми се отрази (смее се). Шегувам се, разбира се. Както на всички, отрази ми се зле. Един музикант трябва да е пред публиката си. Всеки творец има нужда от аплаузи за това, че се е подготвил, за това, че е репетирал, за това, че свири.

- Бургас се свързва най-вече с лятото и с морето, но „Зимни джаз вечери” разчупват това клише, имахте ли колебание да приемете поканата на момичетата от „Арт мюзик ателие”.
- Не, нямах никакви колебания.

- Музиката, която вие изпълнявате е елитарна, сам казвате, че тя е за музикалните сърца. Но имате ли амбицията да достигнете и до онези, които не са ценители, стараете ли се да възпитавате вкус в публиката?
- Да, разбира се, че имаме амбиции да достигаме до повече хора. Но аз лично, докато свиря, не се опитвам да възпитавам никакъв вкус, а излизам това, което ми идва на момента, и не мога да мисля много – много.

- Какво сте подготвили за хората, които ще дойдат на предстоящия Ви концерт в Бургас? Издайте в аванс.

- Подготвили сме музика от двата албума на Funkallero. Подбрали сме най-доброто от тях, защото не можем да изсвирим всички парчета. Избрали сме да представим нещата, които ни се свирят най-много, разбира се. Публиката може да очаква много фънк, много ударно настроение и обещаваме тотална липса на скука.

Автор: Марина Костова

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...