култура 14 окт. 2020 2020-10-14 2020-10-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVJzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e662d0a10ba443484ce072d6141f4a210431051a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Васил Спасов: Творим за всички хора, имащи сърце за красивата музика

За Васил Спасов може да се каже много и със сигурност няма да бъде достатъчно. Той е от онези имена, които са емблема на хубавата българска музика у нас и в чужбина. Пианистът и композитор е сред най-интересните съвременни джаз артисти. Зад гърба си има участия в редица страни, сред които САЩ, Китай, Кувейт, Италия, Австрия, Германия, Белгия, Румъния, Гърция, Сърбия и др. Сега талантливият музикант пристига в Бургас с групата „Фънкалеро”, за да стане част от най-новия музикален проект  „Зимни джаз вечери”. Инициативата е на Маруся Русева и Маргарита Димова - Манова от „Арт Мюзик ателие” и се финансира от Министерството на културата.  

-2020 г. се оказа истинско предизвикателство за всички – не само за хората на изкуството, но каква беше тя за Вас? Как ви се отрази дистанцията от сцената и от публиката?

-Всъщност 2020-та наистина се оказа различна, но не е в лошия смисъл само. Дистанцията от сцената и публиката има и някои положителни страни, които човек просто трябва да потърси. Една от тях е времето, което ти се дава да останеш със себе си и с творческото ти Аз.

- Бургас се свързва най-вече с лятото и с морето, но „Зимни джаз вечери” разчупват това клише, имахте ли колебание да приемете поканата на момичетата от „Арт Мюзик ателие”?

- В Бургас се случват винаги прекрасни неща, които вече – освен с лятото и морето – ще бъдат свързвани и със срещата ни с тази прекрасна публика и през останалата част от годината. Надявам се скоро да отминат времената на дистанция. Иначе в лицето на „Арт Мюзик ателие” – Маргарита Манова и Маруся Русева, джазът в България намери истински приятели и съратници. Да пожелаем успех на това прекрасно начинание!

- Музиката, която вие изпълнявате е елитарна. Сам казвате, че тя е за музикалните сърца. Но имате ли амбицията да достигнете и до онези, които не са ценители, стараете ли се да възпитавате вкус в публиката?

- Не бих искал музиката, която създаваме, да бъде наричана елитарна, защото нашите слушатели са сред всички, имащи отношение и сърце към красивата музика. Стремежът ни е да се раздадем изцяло, така че това, което хората възприемат, да бъде отражение на нашата любов към музиката и изкуството и така да бъдем заедно с цяло си сърце. Това е и нашето послание.

- Какво сте подготвили за хората, които ще дойдат на предстоящия Ви концерт? Издайте в аванс.

-  На концерта в Бургас групата ще представи голяма част от продукцията на новия албум Sci-funk, както и някои хитове от първия ни проект. Ние помним топлото отношение на публиката при всичките ни предишни участия в града и ще се постараем да дадем всичко от себе си за онези, които ще дойдат на концерта на 24 октомври. Желаем успехи на новото арт пространство в Бургас – клуб „Модерен театър”, който имах честта да открия с Милица Гладнишка и Мишо Йосифов преди няколко дена. Нямаме търпение за срещата ни отново с бургаската публика!

Автор: Марина Костова

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...