различно 29 сеп. 2020 2020-09-29 2020-09-30 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc05yIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a4b2cf7f34646473fbea7e664ca94b3c3d8674e4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/102.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Отлагане на неизбежното? Спасение или катастрофа за "Нефтохимик" ?

Днес беше мъчителен ден за всички, които обичат "Нефтохимик"...
На заседанието на общинския съвет един от колегите каза в прав текст, че няма печеливш ход и всяко едно решение е грешно.
 
Имаше предложение да бъдат дарени 851 броя акции, които притежава Община Бургас във футболния клуб, на бизнес дамата Анелия Златкова, тъй като тя изяви желание да ги придобие, за да оздрави и развие "Нефтохимик".
 
През миналата седмица говорих лично с дамата. Тогава и казах, че амбицията и е хубава и смела, но ми прилича на икономическо самоубийство. Тя обаче непоколебимо заяви, че има план за стабилизация и вярва, че ще намери финансиране.
 
Хората, които обичат "Нефтохимик" ме търсиха по телефона, писаха ми в социалните мрежи с молба да гласувам против това дарение на акциите.
 
Днес трябваше да избирам. Да спася общината от този тежък финансов камък на шията, в който се е превърнал отборът или да направя може би последно усилие да отложа неизбежното, т. е ужасния край на "шейховете"
 
Днес в залата имаше един голям отсъстващ. Надявах се, че г-жа Златкова ще се появи и пред всички ще разкрие как смята да спаси "Нефтохимик". Да обясни защо част от фирмите, които ръководи, са със запорирани сметки...Мислех, че ще дойде, защото тя може да е всичко, но не е страхлива. Беше страшно наложително да дойде. 
 
Но тя не беше в залата. Не знам защо никой не беше я поканил.
 
Потърсих я по телефона, говорихме и тя ми каза абсолютно честно, открито и почтено, че наистина има фирми със запорирани сметки, но те са работещи и имат работници. 
 
Вместо г-жа Златкова в залата се появи представител на сдружението на запалянковците. Човекът говори от трибуната и се разплака. Да видиш как плаче от безсилие един огромен мъж това е...това е повече от мъка. Това е катастрофа. 
Този плачещ мъж планина също ни призова да не даваме акциите.
 
Знаете ли...в Бургас повечето запалянковци знаят моята клубна принадлежност, която никога не съм крил. Но днес трябваше да взема тежко решение. Трябваше да спася "Нефтохимик". И то с ясното съзнание, че както и да гласувам, ще наруша някакъв баланс.
 
Странното е това, че и двете възможни решения бяха за спасение за "Нефтохимик", макар че според мен отборът е неспасяем в това си състояние.
 
Гласувах против дарението на акциите, не защото аз не вярвам в добрите намерение на г-жа Анелия Златкова. Напротив, уважавам вярата и в това, че ще се справи. Винаги съм се възхищавал на хората със силна вяра.
 
Гласувах против, защото хората, които обичат "Нефтохимик" не вярват в г-жа Златкова...Не знам защо. Те трябва да кажат или тя. Само знам, че когато един собственик на клуб няма подкрепата на запалянковците, това означава, че нещо не е наред. 
 
Гласувах против, защото инстинктите ми светнаха всички червени лампи, че има нещо притеснително в цялата тази работа. Може и да съм параноик, възможно е. 
 
Но има още една основателна причина. 
 
Мисля си, че нямах друг избор освен да натисна бутона "против", защото в залата имаше нещо като ВАР система. В нейната роля влезе колегата Иво Баев, който е доказан юрист и авторитет в тази сфера.
Вярвам и на заключението му, че докладната имаше тежки пороци.
Той посочи, че първо тя е входирана след възможните срокове и второ, никой не е представил някакъв правен или икономически анализ. Е, ВАР отсъди нещо като засада. Нещо като нарушение.
Може да е малко, но системата сигнализира за нарушение на правилата. А във футбола ВАР е определяща система. А законите са над всичко.
 
Само законът ще ни направи свободни. Това е. Не можем да нарушаваме законите. Просто е.
 
Но държа да кажа нещо, много държа на това.
Колегите съветници, които гласуваха днес в залата за това да се дадат акциите на клуба на г-жа Златкова, го направиха с добри намерения.
 
Те видяха някакъв поне малък вариант за изход.
За пръв път някой казва "Аз искам да поема отбора и да го спася, само ми дайте акциите". Затова дадоха акциите. Те разсъждаваха в този случай като добри стопани на парите на Бургас. Може да ги обвинявате, но те имаха добри намерения. Всеки един от тези, които гласуваха "за"
 
Едва ли знаете,че Данчо Георгиев по време на разгара на пандемията побърка служителите от НАП, за да не прибират всяка стотинка от сметките на клуба.
 
Не знаете, че Данчо Георгиев и Георги Маринчев прекараха цялото лято в търсене на спасение за "Нефтохимик", а можеха да хвърлят кърпата и да кажат на "шейховете" ..."Спасявайте се". Вместо това те търсеха треньори, футболисти, спонсори. Молеха се за разсрочване на дълговете. Осигуриха лиценза за "Б" група. Те си знаят как.
 
Правеха това, докато всички други почиваха през лятото. Търсеха спасение, а вчера и днес чух, че ги ругаят, защото Данчо Георгиев е входирал тази докладна.
 
Това не е честно. Гарантирам, че точно Йордан Георигев и Георги Маринчев са една от малкото причини "Нефтохимик" още да е жив клуб в момента.
 
А днес аз трябваше да гласувам срещу моите колеги. Опитах се да им обясня аргументите си. И те ми обясниха своите. И те и аз искахме да спасим отбора. Но гласувахме по различен начин. И всеки вярва, че по този начин отлага края на отбора.
 
Има ли спасение за "Нефтохимик?
 

Честно казано...смятам, че моделът "общински футболен клуб" е изчерпан и непочтен спрямо всички други спортове в Бургас. Не може вечно да се взимат пари от едни бургазлии и да се дават на други. Не може даващите да са вечно виновни пред взимащите. Не може повече. Май е време всички да се молим за чудо.

 
А по същото време от "Нефтохимик" се молят за...пари.
 
Пари няма...
 
Държах да споделя това с вас, защото трябва да сме честни един с друг. Каквото и да ни струва това и колкото да е неприятна истината.
 
P.S Важно е да се каже, че първо акциите на "Нефтохимик" ще бъдат предложени първо на доскорошния финансов благодетел на отбора Павел Бошнаков и на СНЦ-то на феновете. Едва след това на г-жа Анелия Златкова. Пропуснах неволно този факт, докато описвах драмата. 
 
 
Красимир Калудов - общински съветник и отчаян футболен запалянко
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...