пред олтара 11 сеп. 2020 2020-09-11 2020-09-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGRyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a3738cbd95cd645b3306bb543271cca0bc538205/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/image.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Преподобна Теодора Александрийска - живяла като монах

Православната църква почита днес – 11 септември, преподобна Теодора Александрийска.

Тя се родила през 5 в. в град Александрия. Омъжила се щастливо, но била въвлечена в прелюбодеяние. Измъчвана от съвестта си, тя се разкаяла за греха си и решила да постъпи в манастир. За да не я търси съпругът ѝ, в негово отсъствие Теодора подстригала косите си, облякла се в мъжки дрехи и се отправила към мъжкия манастир Октодекат. Пред игумена се представила като Теодор от Александрия и с мъка успяла да го склони да остане да живее в неговото братство.

Оттогава настъпили дни на големи изпитания за преподобна Теодора. Но най-голямото дошло по време на едно пътуване до Александрия. Мнимият монах Теодор спрял в страноприемницата на един манастир да пренощува. Там го видяла дъщерята на енатския игумен и се опитала да го прелъсти. Теодор не отвърнал на желанията ѝ и тя прелюбодействала с друг от гостите. Но когато след девет месеца тя  родила дете, обвинила за позора си Теодор.

Разгневени братята в манастира изгонили "виновния" и наредили детето да остане при монах Теодор, който да изпълни дълга си, като го отгледа. Благочестивата девица приела и това изпитание. Взела новороденото и избягала с него в една самотна бедняшка колиба. Там прекарала седем години, през които Бог бил милостив към тях.

Веднъж игуменът получил видение, че светицата не е баща на бебето и той върнал обратно монаха и детето в манастира.

Преподобна Теодора Александрийска починала опростена от всички монаси в манастира Октодекат през 472 г. А осиновеният ѝ син станал достоен неин последовател.

Един ден игуменът получил видение, че монахът Теодор всъщност е жена. Решил да провери бездиханното тяло и разбрал истината. Започнал да ридае и силно се разкаял за несправедливата си постъпка.

Детето, което Света Теодора гледала, пораснало и станало монах с името Теодор. След години той бил избран за игумен на същия манастир.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...