пред олтара 09 сеп. 2020 2020-09-09 2020-09-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0pyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7861894187e6fa90bfeef061e7c22d97e2a1331d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/sv_anna-sv_yoakum32.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. богоотци Йоаким и Анна

Православната църква почита днес – 9 септември, родителите на св. Дева Мария - св. богоотци Йоаким и Анна.

Светият праведен Иоаким произхождал от Иудиното коляно, от дома на цар Давид. Той живеел в Галилейския град Назарет. Неговата жена се наричала Анна и била от Левиевото коляно, от рода на Аарон.

Освен че произхождали от знатни родове, Йоаким и Анна постоянно се поучавали в закона Господен и били праведни пред Бога. Притежавайки веществено богатство, те не били лишени и от духовното богатство. Украсени с всички добродетели, съпрузите непорочно пазели всички заповеди на Божия закон. На всеки празник съпрузи отделяли от имуществото си по две части, от които едната дарявали за нуждите на храма, а другата раздавали на бедните.

С праведния си живот Иоаким и Анна така угодили на Бога, че Той ги благословил да станат родители на Пресветата Дева - предизбраната Майка на Господа.

Праведните Йоаким и Анна дълго скърбели и плачели за това, че нямат деца. Веднъж на един голям празник свети Йоаким принасял в Иерусалимския храм дарове на Господ. Заедно с него и всички израилтяни принасяли своите дарове в жертва на Бога. Исахар, който по това време бил първосвещеник, не пожелал да приеме даровете на Йоаким, понеже той бил бездетен и следователно търпи някакво Божие наказание заради греховете си.

Тези укори много натъжили праведния Йоаким и той, обзет от силна скръб, излязъл посрамен и унизен от Божия храм. Разстроен, той не се върнал у дома си, а излязъл в пустинята при пастирите, които пасели стадата му. Там той дълго плакал заради своето безплодие и заради присмеха и укорите, които трябвало да търпи.

Като си спомнил за Авраам, своя праотец, на когото вече в преклонна възраст Бог дарил син, Йоаким започнал горещо да умолява Господ да чуе неговата молитва и да го дари с дете.

Молитвата си свети Йоаким придружил с пост и в продължение на четиридесет дни не вкусил хляб.

Освен това неговата жена - Анна, като чула, че първосвещеникът не поискал да приеме техните дарове заради безплодието им, и че мъжът ѝ в голяма скръб се усамотил в пустинята, плакала с неутешими сълзи.

Веднъж света Анна, все така скърбяща, излязла в градината си, седнала под едно лаврово дърво, въздъхнала от дълбините на сърцето си и като издигнала пълните си със сълзи очи към небето, видяла на дървото птиче гнездо, в което имало малки птиченца. Гледката й причинила още по-голяма мъка и тя през сълзи се замолила на Бога да я дари с рожба, като Му обещала, че ако стане майка, ще посвети детето си на Господ.

Тогава при нея дошъл ангел, който я утешил и казал, че Господ е чул молитвите ѝ и тя ще зачене макар и на преклонна възраст.

След това, изпълнена с неизказана радост, света Анна бързо се отправила към Йерусалим, за да въздаде там с молитва благодарение на Бога за Неговото милостиво посещение.

В същото това време ангелът се явил и на праведния Йоаким в пустинята и му предал същото Божие съобщение.

Мъжът, удивен от ангелското благовестие, славословейки Бога и благодарейки Му със сърце и уста за Неговото велико милосърдие, с радост бързо се отправил към Иерусалимския храм.

Там, както и ангелът му бил известил, той намерил до Златните врати Анна, която се молела на Бога, и ѝ разказал за ангелското посещение. Също и тя му предала това, което видяла и чула от ангела, който и възвестил, че тя ще роди дъщеря. Тогава праведните Йоаким и Анна прославили Бога, Който им сторил такава велика милост и след като Му се поклонили в светия храм, се върнали в дома си.

И света Анна заченала в деветия ден на месец декември, а на осми септември родила дъщеря - Пречистата и Преблагословената Дева Мария.

Когато Мария станала на три години, родителите и я въвели тържествено в Господния храм, съпровождайки я със запалени светилници, и я посветили на служение Богу, както били обещали.

На днешната дата църквата почита още св. мъченик Севириан.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...