пред олтара 03 сеп. 2020 2020-09-03 2020-09-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczlxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5c4883faf798c36317a2f6056dc1247238f00ea1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12%D0%B2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. свещеномъченик Антим Никомидийски

Православната църква почита днес – 3 септември, св. свещеномъченик Антим Никомидийски.

Той живял през третия и началото на четвъртия век. Родното му място е Никомидия - град, разположен в малоазийската област Витиния.

Като дете получил сериозно християнско възпитание. Когато възмъжал, той се отличавал с високи добродетели и силен характер. Издигал високо своя дух над всички плътски страсти, дълбоко смирен, чужд на завист, гняв и леност, изпълнен с любов и мир във всичко, с рядко благоразумие и пламенна ревност по Божията слава, той привлякъл върху себе си вниманието на християните, които го намерили достоен за свещеник, а по-късно и за епископ на Никомидийската катедрала.

Антим поел управлението на Никомидийската епархия в тежко време. Особено тежко се оказало то за самото никомидийско паство. В тоя град, като в своя столица, живеели по това време императорите Диоклетиан и Максимиан. Техни противници подпалили двореца им. Голяма част от него била унищожена. За този пожар фанатизирани езичници обвинили християните.

Избухнало жестоко гонение срещу Църквата. Християните били завладени и избивани безпощадно като опасни врагове на държавата. На празника Рождество Христово в Никомидия били изгорени около 2 000 Христови последователи. В същото време голям брой християни били хвърлени в затворите, за да бъдат след това мъчени и убивани. Ударът бил насочен главно срещу пастирите на Църквата.

В това опасно и тревожно време, по особено Божие внушение, епископ Антим се отдалечил в едно село Семана, откъдето управлявал епархията си. Оттук той изпращал увещателни писма, с които се стремял да укрепи и утеши своето бедстващо паство. Той пишел писма и до затворените в тъмници християни. Едно от тях било заловено и предадено на император Максимиан. Разгневеният император изпратил 20 конници да намерят и доведат Антим.

Когато войниците дошли в селцето, в което се намирал епископ Антим, срещнали самия него и го запитали къде се крие християнския водач. Антим тръгнал с войниците. По пътя беседвал с тях. Така подействал на простите им сърца, че те пожелали веднага да приемат свето Кръщение. Когато дошли до една река, светителят ги кръстил.

Все пак епископът тръгнал с войниците и отишъл при императора. Дори пред владетеля смело изповядал вярата си и понесъл с твърдост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч. Това станало в 303 година.

На днешния ден църквата почита още Преподобни Теоктист, св. Фива дякониса, св. мъченица Василиса Никомидийска, св. Йоаникий II, патриарх Сръбски.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...