различно 02 сеп. 2020 2020-09-02 2020-09-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3BxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--44075f66acdd96dd6e3c3f5b461efddb331430d4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_9142.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Оставка подават само силните политици. Слабите я отлагат до последно

Мисля си, че подаването на оставка не е проява на слабост или символ на поражение.

Напротив, за подаването на оставка се изисква голяма сила, с която да преодолееш егото си и абсолютната си увереност, че си прав.

Нужна е сила, за да стиснеш зъби и да отстъпиш, колкото и да не ти е приятно от тази крачка назад.Оставката не е слабост.

Изисква се огромна сила и усилие, за да се събудиш от дълбоката упойка, в която си изпаднал заради денонощните похвални слова, с които са те обсипвали къде искрено, къде лицемерно.

Защото когато се събудиш, ще чуеш и видиш съвсем друга гледна точка. И някой ще гневно ще ти каже "Добре дошъл в истинския свят". И тогава ще видиш, че на света има намръщени хора, отвратени и бесни...заради твои решения и постъпки.

Не е слабост, а голяма сила е да покажеш на хората, че за теб те са по-важни от всичко. От партията ти и от властта ти. От теб самия.
И да си спомниш, че тази власт ти е била дадена от хората, а не е била взета от теб.Изисква се сила да се изправиш пред хора, които не са съгласни с теб. И да ги погледнеш в очите с изправена глава и да запазиш честта си. Защото честта е онази кост, която държи главата на мъжа изправена.

Но за да се случи това, е хубаво да излезеш от уютния свят на джипа, където спътниците ти клатят одобрително глава на всяка твоя дума. Каквото и да им кажеш, те клатят глави в съгласие. Но те са такива. Ласкатели. Искрени или лицемерни, но ласкатели. И техните глави не са изправени. Такива хора са винаги наведени и се съгласяват с всичко.

Но когато излезеш навън, виждаш света от друг ъгъл. Виждаш, че изглежда по-различно, отколкото си го гледал през стъклата на джипа.

В мигове на изпитание всички се нуждаем от хора със сила.

От сила, която дава надежда, а не от употреба на сила, която отнема надеждата.

В трудни дни се нуждаем от водачи, които не се страхуват.

Не се страхуват дори от това да се изправят пред хората и да им кажат "Да бъде волята ви, вие изберете кой да ви води, а аз ще ви подкрепя"

Но кой ли съм аз, че да давам акъл на по-умните от мен. Или на по-силните от мен.

Затова нека погледнем към уроците от историята. Да си спомним, че премиерът Виденов и премиерът Орешарски отказаха да подадат оставка. Накрая рухнаха заедно с партията, която ги подкрепяше. Премиерът Борисов подаде два пъти светкавично оставка под натиска на хората. И спечели два пъти извънредните избори. 

Всеки политик прави избор, който го превръща в слаб или в силен политик. 

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...