култура 16 юли 2020 2020-07-16 2020-07-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdnBvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--689b24304f18b31aeaeca91db2d0c13ad8b424c8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/kamerna-scena-plovdiv.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Васил Спасов: Бургас има подготвена публика за качествена музика

Почитателите на качествената музика ще имат възможност да си подарят една незабравима джаз вечер в Бургас.

Меломаните ще могат да се докоснат до изкуството на известния пианист Васил Спасов и музикантите, които е поканил за своя проект – Димитър Льолев – саксофон, Михаил Иванов – бас, Атанас Попов – барабани.

Концертът ще се състои на 18 юли от 20:00 ч. в Експозиционен център „Флора”. Той е част от фестивала „Джаз в Бургас”, който с всяка следваща година набира все по-голяма популярност.

Пред публиката ще бъде представен проектът "Piece for Peace", включващ изцяло авторска музика. Парчетата преплитат в себе си елементи от американския и европейския джаз и повеждат слушателя в необятния свят на изкуството.

Пианистът Васил Спасов е сред най-интересните съвременни джаз артисти. Името му е познато отвъд границите на родината. Зад гърба си има участия на няколко континента. Излизал е на сцени в САЩ, Китай, Кувейт, Италия, Австрия, Германия, Белгия, Румъния, Гърция, Сърбия и др.

Възпитаник е на престижния "Бъркли Колидж" в Бостън. Той е един от създателите на групата „Фънкалеро“ (Funkallero). С Биг бенда на БНР си сътрудничи над 15 години като изпълнител, композитор и аранжор. Работил е с редица родни и чужди музиканти, сред които Теодосий Спасов, Стоян Янкулов, Теодоси Стойков, Антони Дончев и много други.

Васил Спасов е своеобразен вдъхновител за гласовитата Милица Гладнишка, която сама признава, че благодарение на него е обърнала поглед към джаза.

Ето какво сподели за почитателите на джаза в Бургас известният музикант два дена преди концерта на „Флората”

- Имал сте възможност да свирите на много места по света, не за първи път гостувате и в Бургас – има ли според Вас бургаската публика сърце и душа за качествената музика?

- Бургас е роден град на хора, които бележат отпечатък върху моят музикален светоглед. Това са големият филмов и театрален композитор Кирил Дончев, който не пропуска мое участие на „Джаз в Бургас”, Гошо Дончев, с който сме приятели от детинство, и Антони Дончев, с който освен приятелство ни свързва и работата в Биг бенда на Националното радио. С подобна извадка, няма съмнение, че Бургас има подготвена публика за качествена музика, каквато фестивала се стреми да поднася всяка година.

- Смятате ли, че фестивали като „Джаз в Бургас” възпитават вкус към музиката? Нужно ли е да има повече подобни събития?

- Това е и основната съставка на всеки успешен фестивал – да докосне публиката до най-добрите примери от съвременния джаз в България. А аудиторията в Бургас посреща с отворени обятия това събитие, което ми говори, че има глад за още качествен джаз и събития от подобен род. За духовния просперитет на града това е от изключителна важност!                                  

- Вече няколко години сте част от концертите в памет на Васил Пармаков, какво е усещането да „седнете на неговия стол?”

- С личността и музиката на Васко Пармаков съм свързан от ученическите си години. Музиката му остава в съкровищницата на българския  джаз и за мен е привилегия да заставам зад неговите партитури, наред с Еко, Стунджи и Миро.

- Издайте в аванс какво ще имат възможност да чуят феновете на фестивала по време на вашия концерт ?

- Музиката, която ще представя на Бургаската публика съм писал в последните 10 години. Озаглавих проекта "Piece for Peace" на едноименната си композиция. Идеята ми е да вложа темата за мира на всички нива и да покажа начина да се изрази стремежът към мир със средствата на музиката и езика на импровизацията.

- С кои музиканти ще излезете на една сцена в Бургас?

- Димитър Льолев е участник в моята авторска формация „Фънкалеро”. С Наско Попов работим и в проектите ни с Милица Гладнишка и редица други. А Михаил Иванов е един разкошен контрабасист, който е част от квартета ми вече втора година. С него и Арнау Гарофе ще покорим арт клуб „Мишел” в Созопол през септември тази година.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...