различно 27 юни 2020 2020-06-27 2020-06-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0pvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--83d30e2d2687d3acdfed0e959134f2a8657938c8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/106101354_2040102982800834_4381807088027295371_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

О, летни времена, о, морски нрави и спомени…

Лятото е в разгара си, бургаския плаж е препълнен с голи тела. Няма забрани има само свобода! Вече нищо не прави впечатление на днешните бургазлии. Отмина времето на Евиния и Адамовия плаж, заринаха в пясъка скалите с нудистите. След време ще изчезнат от речниците като остарели думите, свян и срам. Някак постепенно свикнахме или се примирихме да ни навират под носа голотата, понякога грозна и отблъскваща. Убеждават ни, че тя не е срамна. Старомодно изглежда да се къпем с бански или да не се радваме на прекрасните мацки по монокини плъзнали по протежението на целия плаж.

През 1905 год. се налага построяването на по-солидни и модерни  морски бани. Общината взема решение да бъдат построени нови  в източната част на града под бъдещата крайморска градина. Определят се такси, които наемателя на постройките да вземе за къпане: първа класа- 20 ст., втора – 15 ст. и за трета- 10 ст., като на мъжете се дават гащички, а на жените ризи.Дават се под наем и 2 бански хавлии срещу сума – 15 ст. Баните са снабдени с чиста вода за пиене и душове.Прокарват се тръби за студена и топла вода. Монтиран е парен котел. Изградени са циментови вани и кабинки.Баните работят целогодишно.

През миналия век в Бургас имало три плажа. Освен Плажът на удоволствието, където таксата е 3 лева, Народният плаж (към солниците и Поморие, 1 лев такса за народа, за бедните – без пари), има и Работнически плаж (зад Индустриалния квартал, там се къпят безплатно).
Почти всички бургазлии са отлични плувци. Обучават и децата от малки пускат ги на дълбокото сами, като на раменете им привързват по една зряла, непробита кратуна. Като му „глътне“ и дупето вода, детето е готово да плува.

Много от нас ще се усмихнат или даже ще се развеселят на архивните разпореждания за опазване на добрите нрави на плажа въведени от нашите дядовци в далечната 1935 година.

И тогава, както и сега летния сезон за правене на морски бани е започвал през м. юни. Бургаското полицейско управление издава строга заповед за опазване морала и добрите нрави по плажа и по време на къпане в морето. В нея са изброени няколко задължителни правила:

  1. Наемателите на морските бани да обозначат с кръст местата определени за къпане на мъже, жени и семейни. И да означат тези места с надписи.
  2. Забранява се преминаването на хора от мъжкия плаж на женския и обратно.
  3. Началниците на Първи и Трети полицейски участък да вземат мерки за въвеждане на строг ред на плажовете и забранят къпането без гащи и костюми.
  4. При женските бани да се постави полицай, който да не позволява на мъжете да преминават в женския плаж. Мъж, който желае да се къпе със семейството си, няма място на женския плаж, а в семейния.
  5. Да има дежурни спасителни лодки, които да забраняват на мъжете да навлизат в женските бани откъм морето и се поставят шамандури за обозначаване на границата.

В по ново време плажуването на морския бряг се променя постепенно.
Основният плаж – Централният е от оградата на Пристанището до моста под Казиното.

Северната част се развила след изграждането на комплексите „Лазур“ и „Братя Миладинови“.
Продават се билети и от събраните пари концесионерът печели. Не се налага на плажа да се строят кръчми и да се набиват чадъри с шезлонги. Така се запазва оригиналността на плажната ивица.
Появява се и информационна служба, която  известява от високоговорители какви са прогнозите за времето, за водата и каква е флаговата сигнализация. През останалото време музика се чува из целия плаж. Често по плажната радиоуредба се издирват и загубени деца на разсеяни родители. Дежурни спасители следят за реда и охраната на плажуващите.


На специална площадка се изпълняват програми, спектакли, модни ревюта, конкурси “ Мис и мистър плаж”. Там се провеждат и Нептуновите вечери. Заради тях специално пристигат артисти от София. Свири оркестър, изявяват се млади певци.
Нептун излиза с лодка от морето, а на плажа го посреща свита от готини мацки, водени от бат’ Петьо Пандира, който е несменяемият Фигаро – старши бръснар на Нептун.
Владетелят на морските дълбини най-често се играе от Кольо Кандов, син на известния артист бай Цено Кандов.
Нептун е бил и Георги Калоянчев. Самото кръщаване протича под звуците на оркестъра, а новопокръстените освен морски имена получават и ритуално хвърляне в морето. Съпровождано винаги от много смях и веселие.

Тази атмосфера на плажа вече я няма...

автор: Соня Кехлибарева

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...