пред олтара 24 юни 2020 2020-06-24 2020-06-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHBuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a6581910213cad7cfb156ae68e1a225b8cdf9630/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D1%81%D0%B2.%20%D0%99%D0%BE%D0%B0%D0%BD.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Църквата почита рождението на св. Йоан Кръстител

Християнският свят отбелязва днес - 24 юни, рождението на св. Йоан Кръстител.

Единственият син на Захарий и Елисавета се ражда няколко месеца преди Христос.

Вече в напреднала възраст, родителите му се молели на Бог да ги дари с дете. Един ден при Захарий, който бил свещенослужител, дошъл ангел и му известил, че молитвите им са чути и ще имат син.

Възрастният мъж се усъмнил в чутото и за това свое неверие той изгубил гласа си. Говорът му се върнал едва, когато на бял свят се появил синът му.

Йоан е наричан още Кръстител и Предтеча, тъй като кръщава Божия син и предрича Неговото идване.

Св. Йоан пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.

Според Евангелието Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди. (Мк.1:6) След като навършва 30 години започва да проповядва. Той извършва обичайното за юдаизма ритуално измиване миква, придавайки му нов духовен смисъл, и придобива голяма популярност сред жителите на Йерусалим от всички социални класи. Дава Свето Кръщение и на Иисус Христос.

Наказан е чрез отсичане на главата по заповед на Ирод Антипа. Юдейският цар Ирод се опитва да съблазни жената на своя брат Филип Иродиада. Йоан Кръстител става свидетел на случващото се и се обръща към него с изобличителните думи: „Ти не трябва да я имаш!“. След тези си думи той е затворен в тъмница. На рождения си ден Ирод дава пиршество и дъщерята на Иродиада, Саломе танцува за него. След като тя приключва танца си, той ѝ се заклева, че ще ѝ даде каквото поиска. Саломе пита майка си какво да пожелае, а тя ѝ отговаря „Главата на Йоана Кръстителя“. За да изпълни клетвата, си Ирод дава заповед да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.

След като му отсичат главата, Иродиада нарежда да не я погребват заедно с тялото, тъй като се страхува от възкресението на страшния пророк. Затова заравят главата му на тайно и неизвестно място дълбоко в земята. Нейната придворна Йоана, жената на Хуза, не може да търпи главата на един Божи човек да остане на това безвестно място и тайно я откопава и я отнася в Йерусалим, където я погребва в Елеонската гора.

На днешния ден църквата почита още св. Никита, епископ Ремесиански.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...