различно 10 юни 2020 2020-06-10 2020-06-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1ZuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7958b58da1032ed3026d325d2ae59980932c70a7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_9023.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Бургазлийката, която спаси от унищожение артефакти на 25 века

Бил е ден като ден. Дори съвсем обикновен ден, в който бургазлийката Галя Тенева съвсем случайно преминавала край един строеж в жилищния комплекс „Изгрев“.

Сигурно и за нея е необяснимо защо и по каква причина се загледала в изкопните работи, но това бегло „хвърляне“ на едни поглед се оказало изключително важно за науката, за историята и донякъде за строителството като сектор на местната икономика.

„Видях, че в рова, където копаеха строителните  машини, има два съда, които имаха формата на амфори…- спомня си Галя – докато бях там, видях, че възниква някакво напрежение…една част от работниците заравяха част от изкопаното, сякаш искаха да скрият нещо.

И бургазлийката отминала, ама пуста професионална деформация / все пак години наред е кореспондент на БТА/ , върнала се отново.

Тогава набитото и репортерско око забелязало, че в кофата на багера има керамични парчета и изобщо предмети, които събудили любопитството и.

Галя чистосърдечно признава, че не е никакъв експерт в тази сфера, но наличието на късчета от видимо старинна керамика и подсказало ,че става въпрос за нещо исторически ценно.

Заради което веднага подала сигнал в полицията и посочила точното място на находката.

Оттам пренасочили сигнала към екипа на местния археологически музей и …

…и така на бял свят се появили свидетелствата за тракийско поселище в тази част на Бургас, където било разположено бившето село Атанасово.

От земята пред очите на изследоветелите започнали да излизат глинени съдове, ритуални ями за изгаряне, погребални урни и още интересни артефакти.

Галя Тенева спокойно би могла да се нарече откривател на тази находка от древните времена на региона…първоначалните датировка на откритите останки от човешка дейност са са от периода V- IV век преди Христа.

Тя споделя, че е удовлетворена от развитието на случая, защото след намесата и останките на тракийската епоха или поне една част от тях ще бъдат спасени.

Останалото, както се казва е история…

Откритите артефакти ще бъдат обработени, анализирани и изложени в бургаския музей, а жилищната кооперация ще бъде построена.

Заради своята постъпка Галя Тенева получи благодарствена грамота от РДВР Бургас, но извън официалните документи ще и остане благодарността на всички хора, които обичат и пазят историята ни.

А ние всички можем само да я поздравим и да съжаляваме, че тя или някой друг като нея не се е загледал в строежите на съседните съществуващи сгради, под които най-вероятно завинаги скрито ще остане древното тракийско селище, чиито жители са създали откритите преди дни глинени съдове…

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...