култура 23 май 2020 2020-05-23 2020-05-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkptIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ecc2849ebf45e68615e6a80e04c8a4c580d71baa/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/43.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Задава се тринадесета карантина!!!

Не изпадайте в паника! Не е открит нов вирус, "КАРАНТИНА 13" е името на онлайн изложба. Създадена е от "Карантина Артист Колектив"  и програмиста Феликс Молитор /Германия/

В архивите на Дубровник е запазен един документ от 1377г. Всеки кораб, пристигащ от плаване по света, е трябвало да прекара определено време на изолирано място извън пристанището - да не би някой от екипажа да е болен от чума.

Думата „карантина“ произхожда от венецианския диалект на италиански - quaranta giorni (четиридесет дни) – толкова е бил срокът на изолация.

Какво се случва с хората, поставени под карантина? Ами ако те са художници? Могат ли да живеят заедно? Ще творят ли и какви ще са работите им?

Тези въпроси са си задали група художници още през 2012г., при това много преди днешната „пандемия“.

В основната група „Карантина“ са: Елена Калудова (България), Леонид Карламов (Русия), Детлеф Шлагхек (Германия) и Марк Поспих (Германия). Те канят други художници и нетрадиционни творци от различни държави за съвместни изложби.

Досега проектът е протичал в две части:

- Карантинна фаза: Поканените артисти живеят, работят и творят заедно. Често „Карантина“ се случва на места, в които никога досега не е имало изкуство.

- Публична фаза: Изложба, на която се представя кой какво е направил. Съвсем умишлено, няма обща позиция, за това, „как изкуството трябва да бъде“. Изкуството се развива в диалог и според позициите на участниците, без да има задължителна и обща концепция.

От 2012г досега „под карантина“ са били над 130 автори от десетки страни. Художниците са живели в изложбени пространства /Германия/, на границата между Европа и Азия /Екатеринбург, Русия/, а през 2015г в бивше трудово-възпитателно училище/ТВУ/ край Габрово.

Дванадесет пъти проектът „Карантина“ е събирал хора от различни държави и култури, с различни изразни средства и творчески концепции.

Това, което се случва в света през 2020г, заради пандемията от вирус е истинско предизвикателство за организаторите.

За „Карантина Артист Колектив“ тринадесетото издание не е фатално число за техния проект.

Платформата на „Карантина 13“ е изградена от професионалният програмист Феликс Молитор /Германия/ като онлайн изложба. Всеки участващ художник ще получи определена зона, за да изгради своя собствена галерия / музей / инсталация / и да качи обекти, звуци и 3D изображения.

Авторите получават възможност да споделят идеи, да общуват с колегите си и със зрителите по всяко време, докато изграждат своите изложбени пространства.

 

...И изкуството отново намира начин да бъде изразено....

P.S С благодарност към д-р Любомир Калудов за това, че сподели с нас този материал

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...