пред олтара 24 апр. 2020 2020-04-24 2020-04-24 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGxsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f8e52cd89ebae653faf4d337fa2696997a4d19b2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/Svetal-petak2.png

Burgas Reporter Ltd.

На Светли петък отбелязваме обновлението на храма "Живоприемни Източник"

Петият ден след Великден се нарича Светли петък и е посветен на апостол Петър.

На Светли петък отбелязваме празника Пресвета Богородица ­Живоприемни източник.

Денят е свързан с обновяването на храма „Живоприемни Източник” в Цариград. Ето накратко историята на празника, както е записана в Синаксара за този ден.

През 5 век в Константинопол, близо до една от неговите порти, се намирала малка горичка. В нея имало изворче, чиито води били целебни и вършели чудеса по молитвите на Пресвета Богородица. С времето обаче мястото около изворчето обрасло и самото то потънало в забрава и в тиня.

Веднъж воинът на име Лъв се разхождал в горичката и срещнал на това място слепец, който се е изгубил и не знае накъде да поеме. Лъв помогнал на слепеца да намери обратно пътечката, след което човекът го помолил за малко вода.Воинът тръгнал из гъсталака да дири вода, но не намерил и тъжен се върнал обратно. В този миг чул глас, който му казал: „Лъве, не търси вода другаде, защото си близо до нея!” Удивен от непознатия глас, Лъв се огледал, но не открил вода. Пак чул тайнствения глас, който повторил: „Императоре Лъве, потърси в гъстака на горичката и ще намериш вода. Занеси на слепеца да пие и после помажи очите му с калта от изворчето. Така ще узнаеш Коя съм. Аз ще ти помогна да построиш храм на Моето име тук, така че всички, които Ме призовават, да получават изпълнение на своите молитви и изцеление на недъзите си”.

Този път Лъв намерил изворчето и изпълнил казаното, като занесъл на слепеца да пие от водата, а с калта намазал очите му. Малко след това слепецът прогледнал и сам, без чужда помощ, отишъл в Константинопол, където прославил Божията Майка за оказаната му милост.

А Лъв впоследствие наистина станал император Лъв Маркел. След време император Лъв си спомнил за явяването и предсказанието на Света Богородица и заповядал да почистят мястото, да заградят изворчето, а после построил над него храм в чест на Пресветата Дева. Извора и храма нарекли „Живоприемни Източник на Пресвета Богородица”. Множество чудеса ставали от водите на благословеното изворче – император Юстиниан, страдащ от задържане на урината, намерил изцеление тук. Болна от рак на гърдата жена също оздравяла.

Разказва се и историята за болен моряк, който поискал да отиде до мястото, с вярата, че щом пие от водата, ще оздравее. Още по пътя обаче мъжът издъхнал. На смъртния си одър той помолил другите моряци да го заведат до мястото и преди да го погребат, да го залеят с водата, която блика там. Мъжете изпълнили волята му и след като го полели с три ведра от водата, мъртвецът се върнал към живота.

Още много са примерите за излекувани от чудодейната вода – безплодие, червени отоци, кръвоизливи, „каркин” (рак), кожни заболявания – проказа и други.

Император Лъв Мъдри бил излекуван от бъбречен камък, жена му Теофана – от мъчителна треска, а брат му Стефан – от туберкулоза. Патриарх Иоан Иерусалимски се излекувал от глухота, патриарх Тарасий Цариградски – от тежка огница (треска), император Роман – от тежка болест на стомаха, императрица Зоя се избавила от безплодието си и добила син – Константин Порфирогенит.

През 15 век храмът бил разрушен от мюсюлманите. Те поставили стража, която да не пуска християните наблизо. Постепенно обаче забраната била снета и на мястото е издигната малка църква. В 1821 г. и тя била разрушена, а изворчето – засипано. Но при султан Махмуд ІІ православните получили известни религиозни свободи и след като намерили сред отломките на старата църква списък с чудеса, станали от Живоприемния Източник, получили разрешение отново да въздигнат древния храм. Това станало през 1835 г.

И до днес в Истанбул в квартала „Балъклъ” се намира този храм, известен като „Живоприемни Източник”, където чудотворното изворче все така блика и носи изцеление на пристъпващите с вяра.

На Светли Петък Православната Църква ежегодно празнува обновлението на храма в чест на Живоприемни Източник и в храмовете се извършва водосвет в памет на този празник.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...