различно 06 апр. 2020 2020-04-06 2020-04-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUpqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fee70585acb9d770f83c0c875b75238ca27ca0ff/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/44444.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Рационализатор от Бургас създаде евтина „стерилна кабина“ за дезинфекция

Неволята учи и тази мъдрост  на предците ни за пореден път беше доказана от живота.

За да увеличи нивото на сигурност на лекари, медицински сестри и пациенти в своя диализен център,  здравният  мениджър д-р Зияд Ел Масри изработи проект за „стерилна кабина“, в която да се извършва пълна дезинфекция на всеки, който влиза в сградата.

В момента в Европа подобни конструкции на кабини и капсули с изолирана среда струват между 10 000 и 12 000 евро.

Бургазлията обаче си поставя за цел да постигне същия ефект с по-малки инвестиции и след няколко безсънни нощи на разработване и изчисления успява да намери решение.

Д-р Масри визуализира идеята си в скици и работни чертежи, но се изправя пред следващата трудност. Да намери изпълнител, който да се заеме с изработката на „санитарната кабина“. Търси го навсякъде, из цялата страна, но го намира в Бургас.

Изненадващо в приключението се впуска местен производител. Двамата обединяват усилия и постигат наглед невъзможното.

В резултат на общата им работа е създадена „стерилна кабина“ , покриваща всички изисквания и стандарти, която струва с цялата си изработка и с всичките си екстри между 700  и 800 лв.

А екстрите са следните.

Изолирана среда. Устройство с помпа и с дюзи за впръскване на дезинфектант под формата на аерозол, което „облива“ всеки от глава до пети, термокамера за установяване на температурата на човека, който е вътре в кабината и място за измиване на ръцете.

По този начин всеки човек, който е влязъл в това ограничено пространство, ще бъде предварително дезинфекциран и ще бъде проверен дали е с нормална температура.

доброволец тества кабината преди пълното и монтиране

Устройството с помпа за впръскване е закупено от бургаски строителен хипермаркет, вместо скъпа термокамера е монтиран смартфон с приложение за отчитане на температурата, а дезинфектантът е съвсем стандартен.

„Санитарната кабина Масри“ вече е въведена в експлоатация и всички лекари, медицински сестри, пациенти и посетители, които влизат в диализния център преминават през нея. За всеки един от тях и сигурно, че е изцяло дезинфекциран и не е с повишена температура.

Сами можете да изчислите какъв е икономическият ефект, който са постигнали двамата бургазлии с тази кризисна рационализация. Те са създали съоръжение с ниска себестойност, но с много висока ефективност.

Неволята учи, нали.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...