Общински избори 2019 18 окт. 2019 2019-10-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0k1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9741b4bf9953d54bd3e4eae65ced971278ecd4b7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35958.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев: Бургас е в ТОП 5 по брой престъпления на човек от населението

Николай Тишев е кандидат за кмет в Община Бургас от името на БСП. Заедно с местните социалисти той си е поставил за цел да предизвика промени в управлението на града и общината. Една от сферите, където Тишев планира реорганизация е свързана с обществения ред и сигурност.

Потърсихте подкрепата на бургазлии за вашата програма в сферата на обществения ред и сигурност…как бихте описал настоящия момент  състоянието на реда и сигурността в Бургас?

За мое огромно съжаление Бургас е в топ 5 по регистрирани престъпления на човек от населението. Ще дам само един пример - през 2017 година на територията на община Бургас има регистрирани 1386 кражби и, забележете, разкрити 312 /това са под 25%/, още по-фрапираща е ситуацията с кражбите на коли: регистрирани 65 посегателства срещу МПС и разкрити едва 3. Тези цифри сами по себе си са стряскащи и говорят на какво са подложени бургазлии всеки ден.        

Какво точно предлагате да се промени?

Във „Визия за Бургас“ предлагаме 4 конкретни стъпки:

-          Общинска охрана в кварталите и селата. Смятам, че община Бургас има финансовата възможност да осигури по един автомобил и двама общински полицаи във всяка една териториална единица;

-          Промяна на Наредбата за обществен ред и сигурност с цел предоставяне на по-широки възможности за действие на служителите от общинска полиция за превенция на престъпността;

-          Реално видео наблюдение, не само на отделни места в град Бургас, а във всички квартали и населени места, и успоредно с това директна връзка с екипите на общинска охрана и полицията;

-          Координиране на общинската охрана с директорите на училища на територията на община Бургас, с цел превенция както на разпространението на наркотици около учебните заведения, така и на насилието сред подрастващите.

Обикновено, за да се изпълни едно предложение за някаква промяна, това винаги е свързано с някакви разходи.  Ще бъдат ли необходими сериозни инвестиции, за да бъде изпълнена вашата програма в тази и част или става въпрос за преструктуриране на бюджета?

Реализирането на нашите предложения е по-скоро организационен, отколкото финансов въпрос. Ще е необходимо разбира се, но за бюджета на Бургас (четвъртият по приходи общински бюджет в страната) това не е проблем. Най-важното е да има политическа воля и желание за промени в тази насока.

Нужни ли са законодателни промени, за да се изпълнят вашите предложения за Бургас или и в момента законите дават достатъчно възможности?

Представените по-горе мерки, част от „Визия за Бургас“, могат да бъдат реализирани веднага, тъй като са в синхрон с българското законодателство. Както споделих обаче ще е необходима промяна в Наредбата за обществен ред и сигурност с цел предоставяне на по-широки възможности за действие на служителите от общинска полиция за превенция на престъпността. Това обаче се гласува от Общински съвет Бургас, така че всичко е в наши ръце.

 Ще потърсите ли и експертната подкрепа на органите на реда за изпълнението на тази част от „Визия за Бургас“, ако получите от бургазлии възможността да управлявате?

Всяка една част от „Визия за Бургас“ е предварително обсъдена и съобразена с редица експерти, като целта ни е била преди да бъде предложена конкретна инициатива да проучим мнението на оптимално широк кръг експерти. Всичко, което споделихме като решения са във възможностите на общината, с цел допълване на функциите на органите на реда. Иначе конкретно на въпроса – Да, едно от първите неща които ще направя е да обсъдя с полицията конкретните мерки за подобряване сигурността на всички бургазлии. 

Бихте ли казал на бургазлии „Подкрепете местния шериф“?  Бихте ли ги призовал да бъдат по-отговорни и да помагат на органите на реда?

Сигурността в нашия град зависи от всички нас. Разбира се винаги ще призовавам за съдействие на органите на реда, защото не се знае кога всеки един от нас може да стане обект на посегателство. Успоредно с това в редица европейски градове за сигурността на гражданите се грижат и т. нар. „граждански патрули“, това е също посока в която може да се мисли.

купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...