Общински избори 2019 17 окт. 2019 2019-10-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlk0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--076b5d5fc84773dd7a7e8015075b681fccf57091/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35947.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стоян Царев: Общината не помага на малкия и среден бизнес в Бургас

Стоян Царев е предприемач от Бургас. Във времето е бил част от хотелиерския и ресторантьорския бранш. От десет години се занимава с производство. Кандидат е за общински съветник от листата на Константин Бачийски и Средна европейска класа

Накратко, кой е Стоян Царев?

Аз съм от Бургас. Женен съм, с две деца. Никога, в нито един момент не съм бил държавен служител и винаги съм работел в частния сектор. Смеят да твърдя, че съм управлявал едни от най-успешните заведения по Черноморието. Част от тях съм създавал лично аз. Имам сериозен опит и в сферата на туризма, който придобих по време на работата си в Слънчев бряг. От 2009 год. се занимавам с производство, с бизнес, който съм изградил от нулата с много труд в годините на финансовата криза.

 Колко работни места създавате със своята дейност?

Аз съм представител на малкия бизнес. Затова работните места при мен варират в различни периоди и са свързани с моята натовареност. Работата ми е много специфична. Ангажираме се най-вече поръчки с изключително висока сложност на изработката, затова при мен работят от двама до десет души. Винаги ми се е искало да имам екип от постоянни работници, но за жалост няма толкова квалифицирани кадри на трудовия пазар в Бургас, които да наема. Ако има достатъчно добре подготвени кадри, които да наема и да им плащам адекватно, бих могъл да работя с около 10 човека на този етап. Но да си призная, в този момент не мога да си позволя да наема много голям екип от опитни работници, защото те, съвсем логично,  искат по-високо заплащане. А аз не мога да си го позволя, не защото искам да ходя на почивка на Бахамите, а защото няма как да изкарам толкова пари от клиентите. А не мога да печеля повече пари от клиентите, защото предлагам своята продукция основно на българския пазар. Ако мога да изнасям продукцията си на чуждестранния пазар, тогава ще мога да реализирам по-голяма печалба, с която съответно да наемам по-качествени работници, на които да плащам повече.

Предполагам, че в подобно положение са и други хора от вашия бранш? Какво би могло да се промени и с какво Общината би могла да ви улесни?

Аз не съм изключение. Не само в моя бранш има подобни проблеми. Нещата стоят еднакво за  фирмите от дребния и средния бизнес. Дали ще произвеждаме мебели, дограма или паркет, нещата стоят по един и същи начин. Ако има някой, който да ни помага да реализираме нашата продукция в чужбина, да ни дава контакти, да ни помага като ни представя на чуждестранните пазари, тогава за нас ще е много по-добре. Когато отиде делегация от общински съветници, кметове и зам.-кметове на търговски конференции в чужбина, нека да препоръча почтени и добри бургаски фирми, с които  може да се работи. Ще изглежда по съвсем различен начин, отколкото,  ако ние изпратим сами някакво портфолио.

Сами ли се оправяте в Бургас или има някакво обединение на фирмите от вашия бранш?

Има някакви търговски камари. Тези обединения реално искат единствено членски внос и изпращат някакви имейли за предстоящи изложения извън граница. Това е нещо, което реално можем да си го вземем сами и без да членуваме там. Освен това, ако им изпратим запитване, те го препращат към някого в чужбина и дотам свършва всичко. Т.е. те не са заинтересовани лично да ни намерят работа, както аз бих бил заинтересован, ако стана общински съветник.

Т.е. Вие бихте работили за всички бизнеси?

Абсолютно! Не става въпрос точно за моя бизнес или за бизнеса точно в моя профил. Става въпрос за дребния и средния бизнес като цяло, като говорим основно за производство. Защото точно чрез производството и изнасянето на тази продукция навън ще докараме пари отвън в България, като по този начин ще повишим брутния вътрешен продукт.

Как бихте описали икономическата ситуация в Бургас в момента?

Скоро бях във Варна. Разликата между двата града е от земята до небето. В Бургас ситуацията е плачевна. Като направим една обиколка из центъра, веднага се виждат най-малко пет, шест затворени магазина, а хората по улиците са около четири пет пъти по-малко, отколкото са във Варна. Търговски автомобили в града се движат много по-малко, спрямо други места в страната. Това е защото ние нямаме през последните години адекватни инвестиции, чрез които да разкриваме нови работни места, които да са високоплатени, или дори да са средно платени. Градове като Стара Загора, Хасково, Димитровград са по-добре. Между Хасково и Димитровград отвори завод, който разкри 2 000 работни места. В Димитровград в момента отварят два нови завода. Единият е полски, а другият мисля, че е японски, където ще има още 3000 работни места. Ние сме Бургас – град с изградена инфраструктура – имаме пристанище и летище, а не можем да докараме инвеститори. Това е смешно. Не абсурдно е.

Защо подкрепяте Константин Бачийски. Виждате ли възможност чрез „Планът Бачийски“  тази икономическа ситуация да се преобърне?

Абсолютно, защото „Планът Бачийски” е много повече, отколкото обикновените хора виждат. Той е разработен в много точки, в които една зависи от друга. Ако първите точки, които вече са разкрити пред обществеността, успеем да ги постигнем, означава, че ще осигурим в Бургас работа и пари за около 10 години напред. Ако си спомняте какво беше, когато правеха  Южен поток и Нефтозавода, колко много пари имаше и колко много чужденци работеха тук. Градът работеше и се развиваше добре. Имаше някакъв живец, влизаха свежи пари в Бургас. Същото нещо ще е, ако успеем да реализираме точката от „Плана Бачийски” за летището в Равнец.

Ако някой Ви попита защо да гласува за Константин Бачийски, какво бихте им казали?

От 12 години сме рамо до рамо и работим в полза на Бургас. Подкрепям напълно неговите инициативи. Целите ни се препокриват. Неговият девиз е, че стои зад дела, а не зад думи. А моят е – нека делата ми говорят. Както Левски е казал: „Дела трябват – не думи!”. Ако всички си вършат работата като Константин Бачийски, със сигурност Бургас ще изглежда по много по-различен начин.

купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...