Общински избори 2019 17 окт. 2019 2019-10-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJXIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3facb9b6c2ab4ae03d024ea959f05d5276db6ac1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35944.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков, кандидат за кмет на Бургас: При мен думата е повече от закон

Живко Иванов Табаков е кандидат за кмет на Бургас и водач на листата за общински съветници от „Движение България на гражданите”. Роден е в Бургас. Завършил е бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров” с магистърска степен по международен бизнес. Над 20 години работи в сферата на туризма. Има сериозен административен опит в управлението на хора и създаването на организация на работещи предприятия. Изгражда добри бизнес отношения с браншовите организации и представителите на дребния и среден бизнес в Бургаска област. Инициатор е на подписките срещу „Зелената зона” през почивните дни в Бургас и въвеждането на райони и пряко избираеми районни кметове. Организатор е на кръгла маса за провеждане на местен референдум в борбата за по-чист въздух. Създател на Първата годишна програма за общинска туристическа реклама на Бургас.

-Г-н Табаков, социологически прогнози сочат, че Бургас заедно със Стара Загора могат да се окажат едни от големите изненади на тези избори. Дълго време се насаждаше мнението, че ГЕРБ в Бургас нямат алтернатива и битката за кметския стол е с предизвестен край. Така ли е?

-На няколко пъти вече казах, че битката в Бургас не е с ясен край. Имаме сериозни индикации, че досегашният кмет ще отиде на балотаж не защото на нас така ни се иска, а защото бургазлии се умориха от управлението на ГЕРБ, а той е тяхното лице. Монолитното мнозинство в Общински съвет през последните четири години беше определящо за икономическия застой, в който се намира Бургас. Погледнете какво сочат анализите – града ни е на девето-десето място по средна работна заплата, задминават ни градове като Габрово, Разград и Враца. Една голяма част от обещанията на досегашното управление така и не се сбъднаха, хората от малките населени места и кварталите се чувстват пренебрегнати и излъгани, защото основният поток от финанси се наля във фасадни проекти, които не носят никаква добавена стойност. ГЕРБ са абсолютни длъжници на бургазлии в много отношения – инфраструктура, здравеопазване, екология, социални услуги и много още. Репресивните им действия от изминалата седмица показват страх, несигурност и отказ да се изправят лице в лице с проблемите на собственото си управление.

-Какво успяхте да постигнете в мандат 2015-2019 г. като общински съветник и как отговаряте на хората, когато ви казват, че Вие също сте бил част от това управление?

-Битките, които проведох в Общински съвет, в една голяма част, бяха публично достояние и така е редно да бъде, когато хората са ти гласували доверие. Във всяка една инициатива на ДБГ се опитвахме да направим съпричастни и бургазлии. Беше трудно, но повдигнахме теми, от които всички бягаха през годините. Особено се гордеем с подписката, целяща местен референдум за подобряване качеството на атмосферния въздух. Победа е, че по наше настояване се взе решение да стартира обществената поръчка, с която да се проведе процедура за сключване на договор между Община Бургас и независима лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг на замърсителите в атмосферния въздух, както и изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух на територията на Бургас. В началото на 2018 г. внесохме и искане за въвеждане на райони и пряко избираеми районни кметове, което се оказа много неудобно за управляващите. С избираемите районни кметове щеше да има повече ефективност, контрол и конкуренция в местното управление. Нашата идея беше в надпреварата за районни кметове да се включат способни и наистина качествени хора, които са запознати с проблемите на дадения район и имат желанието да работят съвместно с населението. Така щеше да се постигне и по-справедливото разпределение на публичен ресурс. А част от ГЕРБ никога не съм бил, кредитът ми на доверие към тях беше изчерпан много отдавна, показах го на няколко пъти с напускането на групата на Реформаторски блок в Общински съвет, както и с оттеглянето ми от председателското място в Комисията по туризъм. Ако в мое лице днес те имаха подкрепа, нямаше изобщо да се кандидатирам за кмет.

-Една от Вашите най-големи болки е туризмът. Защо не успяваме да наложим Бургас като туристическа дестинация?

-През 2017 година създадох Първата годишна програма за общинска туристическа реклама на Бургас, бях голям радетел и за създаването на Бургаски черноморски туристически район. И за двете идеи бях саботиран многократно, но все пак са факт, друг е въпросът как функционират реално. Успешното провеждане на туристическа политика преминава през създаването на общински маркетингов отдел, съвместно с туроператори и турагенти, увеличаване на бюджета за участие в туристически борси и реклама зад граница, субсидиране на нискотарифни авиокомпании, привличане на инвеститорски интерес към създаването на хотелски бази и естествено създаване на атракции. Наша идея, която бихме искали да реализираме в тази посока, е създаването на музей за Черно море чрез публично-частно партньорство. В него ще има раздели за географски особености, археологически паметници, флора и фауна. Част от музея ще е обучителен център за деца, в който чрез съвременни интерактивни методи децата ще се научат да обичат и пазят природата. Залагаме на развитието на калолечението на Бургаските солници, както и пускането на туристическа автобусна линия. Отваряне на Черноморска международна галерия за съвременно изкуство също е сред приоритетите ни.

-Броени дни преди изборите бургазлии се питат защо да изберат Вас, с какво идеите на „Движение България на гражданите” биха подобрили качеството на живот в града?

-Произхождам от скромно семейство. Започнал съм професионалната си кариера от най-ниското стъпало, преминал съм през всички възможни етапи в управлението на една фирма или компания и се гордея с това. Биографията ми винаги е била публично достояние и за мен няма неудобни въпроси. В годините разбрах, че успехът носи много негативи. Когато реших да вляза в обществения живот на Бургас баща ми ми каза нещо, което никога няма да забравя и то беше следното: „За голямо добро се изискват големи жертви”.  Жертвах много от личното си време, ще продължавам да го правя, защото съм поел дълг, имам ангажимент към своите съграждани. А най-ценният ми капитал е моята дума, която е повече от закон. Това биха ви казали всички мои колеги, подчинени и партньори, с които съм работил в годините. Исках да събера екип, съмишленици, които да изповядват моите ценности – да си държат на думата и да бъдат честни. Мисля и, че това всъщност ни прави различни от нашите конкуренти. Неслучайно единствено в нашата програма ще видите непримиримост към корупционните схеми и честното разпределяне на публични средства. Още при обявяването на кандидатурата ми за кмет казах отговорно, че Бургас е изправен пред сериозно изпитание, породено от липсата на работеща икономика, ниско трудово възнаграждение и недостатъчни възможности за реализация. Високите данъци, повишаването на цените на услугите, отсъствието на здрава бизнес среда и инвеститорски интерес, напускането на младите хора, засилиха усещането за неудовлетвореност и гняв към управляващите. Този гняв е насочен към кръговете на кмета и ГЕРБ, към това, че хората в Бургас не могат да се развиват и успяват без лични връзки или богатство.

-Много хора се интересуват от това кой стои зад Живко Табаков и има ли интерес към обществени поръчки, например. Може ли да обещаете, че ако бъдете избран за кмет ще прекратите практиката да се назначават „свои хора”?

-Зад Живко Табаков стои семейството му, приятелите му и бургазлии. Интерес към обществени поръчки никога не съм имал и не съм участвал в такива, това лесно може да бъде проверено. Като общински съветник съм се опитвал да помогна на много наши съграждани, но винаги по законов ред и път. Направете справка колко сигнали и питания съм внесъл до местната администрация – за 4 години са много. И по-горе казах, че искам младите хора на Бургас да се развиват чрез своите лични умения и компетенции, което отговаря на въпроса дали бих толерирал подобни назначения. Разликата между бизнеса, от който аз идвам, и за съжаление голяма част от общинската администрация, е това, че при първия няма как някой да държи служител, който не си върши работата, защото това носи загуби на работодателя.

-На предизборната си шатра попитахте „Какъв трябва да бъде Бургас?” Какъв трябва да бъде през Вашите очи след една, две, три или пет години?

-Бургас трябва да се развива в много посоки. Но най-вече искам след 4 години в този град да срещна по улиците успешни млади хора с позитивно отношение към живота, с оптимистичен поглед към бъдещето и сигурността на техните деца. Само тогава ще има смисъл от управлението на този град.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...