Общински избори 2019 13 окт. 2019 2019-10-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnc0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e543d9f1a7bc5cf52f2e988d4968f68e94e8f1c0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35898.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Знаете ли кой е вашият общински съветник? А предизборната му програма?

Най-лесно е да бъде обвинен кметът. Кметът това, кметът онова. Който и да е той, най-лесно е да му се зашие вината за всяка една неуредица.

Но докато псуваш кмета, замисляш ли се върху нещо съвсем друго. Кой е твоят общински съветник, за когото си гласувал? Къде е той? Къде и зад кого се крие този човечец.

Сега ме питаш „Откъде накъде трябва да знам кой е моят общински съветник“.

Трябва, друже мой. Трябва. 

Ето, аз съм кандидат за общински съветник, а ти ме питаш каква е моята предизборна програма…

Предизборна какво?

Програма, казваш. Всички други кандидати имали, пък аз накъде съм тръгнал без такава.

Казваш, че моята работа била „Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крака“.

Добре, де…ще ти кажа за моята програма. Ето, тук е. Виждаш ли я?

Не, я виждаш? Хм, ами май наистина не се вижда. Скрита е. Но не по моя вина.

Тя е ето там, зад този чуден зелен храст, който скрива зад себе си идващите автомобили. И ако недай си боже искаш да направиш ляв завой от района на павилионите за цветя пред Ритуалната зала към „Билковата аптека“, спукана ти е работата. Ти не виждаш никого и теб не те вижда никой. Затова тук има катастрофи.

Само че за това е нелепо да се обвинява кмета. Нима си мислиш, че кметът трябва да дойде с градинарска ножица и да подкастри този храст. Не, това е работа на някакво общинско звено и работа на твоя общински съветник, който трябва да обикаля из твоя квартал и да вижда къде има проблеми за хората ,които са гласували за него.

Ето ти точка от предизборна програма. Този храст да се обработи до степен, в която идващите автомобили от Билковата аптека към „кръговото“ на „Трапезица“ ще станат видими за автомобилите, правещи ляв завой.

Завой ли казах. Я виж тук…да, де знам, че не виждаш моята предизборна програма.

Не се вижда, защото се е скрила зад тези две места за „синя зона“. Не, абсурдно е да обвиняваш кмета за това. Това е хрумване на някой общински чиновник и бездействие на някой общински съветник, които са позволили да има места за платено паркиране на два три метра от завоя и от пешеходната пътека. Тогава при спрян автомобил никой от участниците в движението не вижда нищо.

Ето ти още една точка от моята програма. Ако съм общински съветник, ще се заема с това да залича точно тези две места за спиране на този завой. За да не съществува повече тази точка, потенциален източник на конфликти и сблъсъци между автомобили и пешеходци.

Тук също. На ул. "Вардар" 1. Която може да е поне еднопосочна, ама не е. Но си има "синя" зона. 

Някой бая алчен тип е нарисувал синя лента. Точно на завоя. Просто е невъзможно да се разминат два автомобила, но имаме „синя зона“. Не, не псувай кмета. Това не е негова работа. Работа е на твоя общински съветник. Ето, ти още една точка от моята програма. Искам да изтрия тези две места за паркиране, за да няма възможност за катастрофи.

Катастрофи ли казах.

Дай, да хвърлим поглед върху моята предизборна програма. Моля, не се вижда ли? Ами, пак е скрита, ето тук.

Какво ще кажеш, друже мой за тази пешеходна  пътека до Военна болница. Виждаш ли надписа? Някога една автомобилна компания направи тази пътека, за да гарантира сигурността на хората. Само че…само че това е една от най-несигурните пешеходни пътеки тип „зебра“ в Бургас.

Заради буйно израсналия жив плет, заради гъстия чемшир никой от автомобилистите не вижда вечер излизащия на пътя пешеходец и нито един пешеходец не вижда движещия се на пътното платно автомобил. Всъщност и двете страни в движението се виждат, но тогава е твърде късно. Е, ще обвиниш по навик кмета или немарливия общински чиновник и нехаещия общински съветник, за когото си дал глас.

Колко ще струва подрязването на този декоративен плет? Колкото и да струва, много повече пари на общината и на държавата струват пострадалите в катастрофите, които се случват точно на това място заради липсата на видимост. Но вие псувате кмета, вместо да хванете за яката анонимния чиновник и анонимния общински съветник.

На вас харесва ли ви този тротоар някъде из к-с „Братя Миладинови“. Аз знам къде е това място, знам и много други такива места и не приемам за нормално да ги има. Може ли тук да мине майка с количка?

Не.

А тук може ли?

Не.

Тогава какво трябва да се направи. Ами, отива общинският съветник, за когото си гласувал при общинския чиновник и при директора на териториалната дирекция и им ги показва. А ако те не ги оправят. Пак отива, пак им ги показва, но ако продължават нищо да не правят, тогава отива при кмета  и на немарливите служители им се стъжнява. Но ако пак нищо не направят, общинският съветник отива при хората при квартала и има пълното право да посочи общината и хората в нея и да каже „Тия за нищо не стават“. Само че не се стига дотам. Обикновено за такива неща всички се размърдват.

Ето ви още една точка от моята програма. Тези тротоари пак да станат тротоари, а не имитация. Между другото. аз не живея тук, но това положение ме дразни.

Какво ще кажете за тези места за паркиране в „синята“ зона из комплекс „Братя Миладинови“? Харесват ли ви? Паркирате ли на по тях?

Ами, на мен не ми харесват. И бих се заел с това или да бъдат приведени в ред или да бъдат изкарани извън обхвата на платеното паркиране. Защото в този си вид са абсурдни.

Но аз не бих обвинил за това кмета, който и да е той. Защото работата му е далеч далеч по-сериозна и важна от едно парко място. Той бил избран да решава проблемите на града, а общинският съветник би трябвало да решава твоите проблеми. Да, това е задължение на общинския съветник, който дори не е минал някога от тук, за да види как живеят избирателите му.

Е, това е част от моята предизборна програма. Заставам с нея пред теб и ако ме избереш, ще знаеш от кого да търсиш решение на проблемите в квартала си, в улицата си. Или ако не реша нищо, ще знаеш кого да напсуваш с основание и кого да изриташ от общинския съвет след четири години. Или по-рано.

Аз съм Красимир Калудов.

Живея в к-с „Братя Миладинови“ от 1978 год. Е, с известно прекъсване, докато бях "заврян" зет в к-с "Изгрев". Но пак се върнах в моя комплекс, до моето старо училище и до моите приятели и съседи от детството. Пак съм в "Коджакафалийската махала". И си мисля, че ти и аз можем да променим някои неща тук.

Днес съм кандидат за общински съветник с номер 32 на интегралната бюлетина и преференциален номер 102.

И не се крия зад никого. Сега сме ти и аз и си говорим за Бургас. И за нашия квартал. Може и за други квартали, ако решиш.

 

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...