Общински избори 2019 06 окт. 2019 2019-10-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFE0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--12c4672a367bc5a46c89943bbe1fff2f61a010c6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35842.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Развитието на спорта в Айтос зависи само от …айтозлии

За тотална реорганизация в управлението на спортната база в Айтос призовават кандидатите за общински съветници от „Воля „Български демократичен център“

За целта Георги Янев и колегите му настояват да бъде създадена общинска фирма „Спортни имоти“, която да  подобрява, поддържа, разширява и развива съществуващата  спортна инфраструктура в Айтос.

От групата определят като свои приоритети в тази сфера възстановяването на спортна зала „Ченгелиеви“, изграждането на закрит плувен басейн в пространството между хотела и баскетболната зала, както и реновиране на градския стадион „Крум Делчев“

В основата на предложението за създаване на нова общинска структура не стои идеята да бъде разширен допълнително чиновническия щат в общината, а да се намери решение на дългогодишен проблем със съществуващите спортни съоръжения, повечето от които са в недобро състояние

Ако получат доверието на айтозлии и излъчат свои представители в общинския съвет, това ще бъде един от първите въпроси, които бъдещите съветници ще предложат за обсъждане в новия общински съвет.

Георги Янев и колегите му са категорични, че общинското звено трябва носи отговорност и за активното изработване на проекти по различни оперативни програми, чрез които да бъдат привличани средства за модернизация на  спортната база.

Според кандидатите за съветници липсата на концепция за развитие на спорта в община Айтос  и недостатъчната материална база за тренировки и подготовка обезсмисля труда на треньорите и на местните талантливи спортисти.

В рамките на идеята освен с  модернизирането на спортната база новото общинско звено ще бъде натоварено и с отговорността да изгради стройна система и критерии за подпомагане на спортните клубове. Предложението е дофинансирането на дружествата, отборите и клубовете да се обвързва основно с постигнати резултати.

Ето защо финансовите стимули за различните видове спорт трябва да станат предмет на нова система, която да мотивира треньори и състезатели.

„В Айтос се раждат невероятно талантливи спортисти. Тук има и много добри треньори, които са принудени да обикалят по фирмите и да се молят за помощ, за да могат да осигурят екипировка за децата. Искаме да сложим край на това“ – споделя Георги Янев.

Обновяването на зала „Ченгелиеви“  ще осигури възможност за тренировки и репетиции на  няколкото групи по акро-балет и танцови състави от Айтос, които въпреки липсата на нормални условия за подготовка печелят постоянно първи места на регионални и национални състезания и турнири. Там ще могат да тренират и клубовете по бойни изкуства, които в момента са принудени да водят заниманията си къде ли не. В района около залата в момента има свободни и неизползвани терени, където чрез формулата „Публично частно партньорство“ могат да бъдат изградени открити игрища за различни видове спорт като волейбол, хандбал, баскетбол, мини футбол или тенис на корт.

На тях пък биха могли да водят част от часовете си по физическо възпитание и учениците от намиращото се в близост училище "Никола Вапцаров".

Строителството на закрит общински басейн пък ще създаде възможност за местните ученици да получат възможност за практикуване на различни плувни спортове. По този начин ще бъдат облекчени родителите, които всеки ден водят децата си на тренировки в Бургас.

Неизползван е и потенциалът на градския стадион „Крум Делчев“ . Обновяването му може да намери пресечна точка между спорта и туризма, т.е в този спортен комплекс могат да водят подготовка отбори от други градове и да ползват хотелската база в Айтос и съставните селища.

„Във футболния отбор „Вихър“ тренират много деца, но мъжкият отбор буксува на място и дори не може да си помисли да се бори за участие във „В“ група, защото не е обезпечен финансово. Тогава талантите ни се пръскат из страната и нашият футбол се обезкървява. Така е и в другите спортове“ – коментира Георги Янев.

Водачът на листата с кандидати за съветници поставя на първо място необходимостта да бъде осигурена добра спортна инфраструктура, за да могат най-после клубовете в  Айтос да излязат извън тесните рамки, в които са изкуствено поставени.

Ангажиментът на общинската администрация и на общинския съвет към айтозлии е да бъде създадена добра спортна база, а създаването на шампиони е отговорност на треньорите и възпитателите.  Но дали ще се случи това, зависи само от айтозлии и от начина, по който те ще гласуват на 27 октомври – смятат Георги Янев и колегите му.

 

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...