Общински избори 2019 26 сеп. 2019 2019-09-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzgyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b65e2c1b9983c3c7942df23d05905a6773e54d4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35758.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев и неговата модерна „Визия за Бургас“

На фона на изобилието на какви ли не скандали у нас малко встрани остана една новина за случващото се съседна Гърция. Там правителството на Кириакос Мицотакис обяви внушителен пакет от общо 14 социални мерки, между които правото на анонимно раждане, за да се преустанови практиката да се изоставят бебета, стимулиране на семейства с 2000 евро за новородено, стипендии за майки студентки, защита от уволнение след раждане в рамките на 24 месеца и 13 пенсия, необложена с данъци…И всичко това от едно „дясно“ правителство…

Потърсихме за коментар кандидатът за кмет на БСП в Бургас и народен представител от групата на левицата Николай Тишев

 На първо четене, вие как бихте коментирал пакета с мерки на гръцкия кабинет и бихте ли потърсил сравнение с  вашата „визия за Бургас“ в частта и посветена на социалната политика в Община Бургас? Все пак в съседна Гърция съвсем доскоро страдаха от жестока икономическа криза….

Всеки държавник се стреми да подобрява живота на своите съграждани. Предполагам, че това е и водещото желание на управляващите в съседна Гърция при обявяването на тези 14 социални мерки.

Сравнение с „Визия за Бургас“  е малко трудно да се прави, тъй като възможностите на „държавата“ са с пъти по големи от тези на една община. Все пак немога да не отбележа със „задоволство“, че част от вижданията за социални мерки съвпадат с тези които ние предлагаме. Изводът, който мога да направя, е, че сме на „прав път“.

Сигурно и вие сте чувал старата теория, според която при управление на десницата се събират някакви финансови ресурси, следва управление на левицата, при което  генерираните приходи се изхарчват и това води до ново управление на десницата и така до края на света…Е, как тогава да възприемем тази теория, щом изначално „дясно“ правителство на Мицотакис въвежда такива…условно казано „леви“ мерки за справяне с демографската криза…Вие изобщо съгласен ли сте социалната политика да се дели на „лява“ или „дясна“?

Случващото се в Гърция не ме изненадва, всеки който следи икономическите и  политическите процеси в нашата съседка много добре би си обяснил събитията там. Доскоро управляващата лява партия „Сириза“ се бе нагърбила с тежката задача да изпълнява „спасителната програма“ на страната. Част от нея беше свързана с отпадането на някой социални придобивки, както и приватизацията на редица държавни предприятия и обекти. Или казано с други думи по същество дясна политика. Така че на опозиционната десница не и остана друго освен да „агитира“ с леви мерки. Наистина нещата са малко объркани, но често в политическия живот партиите си служат с риторика, която ще им даде възможност да привлекат възможно най-голям брой свои избиратели. Ситуацията в Гърция е именно такава.

Но един общински бюджет не може да поема нови и нови разходи и да се разтяга до безкрайност…Според вас има ли достатъчно възможности да се оптимизира бюджетът в Община Бургас, за да осигури възможност за една по-силна социална политика?

 

В краткото си битие на общински съветник в началото на мандат 2015 – 2019, преди да стана народен представител, имах възможността да работя по общинския бюджет на Бургас. Определено средствата на бургазлии не се изразходват по най-добрия начин. Ето защо чрез оптимизацията на бюджетните  разходи може да се намерят част от средствата за социална политика.  Това разбира се няма да е напълно достатъчно и основните усилия трябва да бъдат насочени към развитието на бургаската икономика, което от своя страна ще доведе и до повишението на общинските приходи. 

Ако получите доверието на бургазлии и поемете управлението на общината, ако имате достатъчно солидно присъствие в общинския съвет, кои ваши мерки от социалната си програма ще въведете в изпълнение?

Смятам, че ще е напълно по силите ни в рамките на следващия 4 годишен мандат при мое управление да бъдат реализирани всички мерки представени във „Визия за Бургас“. Като приоритет обаче смятам, че трябва да се започне с подкрепата на младите семейства с деца и стимулите свързани с раждането на деца. Град без млади хора и деца няма бъдеще.

Чисто теоретично …възможно ли е да има в една община силна социална политика без силна местна икономика? Иначе казано предвиждате ли някакви стимули или подкрепа за бизнеса, за предприемачите в общината?

Напълно резонно поставяте въпроса, няма възможности за силна социална политика без силна икономика. Не случайно още в първата си част на „Визия за Бургас“ насочихме вниманието на нашите съграждани към това, че градът ни изостава значително по икономически показатели от Пловдив и Варна, в някой отношения и от Стара Загора – София няма смисъл изобщо да е коментираме. Представихме няколко конкретни идеи за стимулирането на местната икономика:, а именно: Създаването на общински инвестиционен фонд „Бургас – развитие“ в подкрепа на ново стартиращи високотехнологични местни фирми;  Бранд  „Произведено в Бургас“ в помощ на малките и средни производители от региона; както и различни по естество стимули за привличането на големи чуждестранни инвеститори и в подкрепа на местния бизнес.

Според вас Бургас използвал ли е в достатъчна степен потенциала си и географското си положение, за да привлече инвеститори от голям мащаб?

Бургас е естествен коридор между Изтока и Запада. Ние имаме цялата необходима транспортна инфраструктура /летище, пристанище, магистрала, ж.п./. Това е отлична основа за развитието на града. В Бургас все още има повече хора в трудоспособна възраст в сравнение с 80 % от останалите областни центрове.  Всичко гореизброено е солидна основа за мащабни инвестиции, които обаче липсват.  Една от личните ми каузи е именно създаването на необходимите условия и предпоставки за привличането на такива инвестиции в града ни. Уверен съм, че с правилната общинска политика това е възможно.

Посочете ми пет проблема, породени от сегашното управление в община Бургас?

Проблемите на града ни са много, от различен характер и с различна тежест за отделните бургазлии. Все пак ще се опитам, без да ги степенувам по важност, да изведа няколко от тях:

Липсата на перспектива и ниските доходи – все пак това мога да определя като основния проблем на бургазлии ;

Голям проблем е и пътната инфраструктура. Например главната улица на Сарафово, което се превръща в курорт през лятото, в посока от центъра на север, е изключително амортизирана. На много места няма тротоари и автомобили, велосипедисти, пешеходци, майки с колички се движат по платното. Сами можете да си представите състоянието на другите квартали и населени места в общината

Има проблеми и с контрола, който общината извършва при множеството ремонтни дейности на частни фирми, нарушаващи пътните настилки, след което остават неравности на пътната инфраструктура;

Не трябва да се пропуска и фактът, че целият административен капацитет на общината е съсредоточен в процеса на усвояване на европейско финансиране и реализирането на инфраструктурни проекти с еврофондове. Това финансиране създава временна заетост, а изградената инфраструктура не носи добавена стойност. В същото време общината не работи по привличането на големи стратегически инвеститори, които да вложат средства в производствени мощности и така да осигурят перспектива за 50-60 г. напред.

Няма силен местен бизнес, който да дърпа икономиката на общината напред

Имате ли решения на тези проблеми?

Нашите усилия основно ще са насочени към повишаване на доходите в общината плюс стимулиране на заетост за висококвалифицирани специалисти. Това включва нов подход към инвеститори и работодатели на територията на община Бургас, привличане на бизнес, който иска да инвестира във високотехнологични производства. Въобще всичко това, което в момента местната власт не прави. За да остане един млад човек в града, след като завърши образованието си, той трябва да има перспектива за професионално развитие, както и стимули да създаде семейство и да се установи трайно в Бургас.

Решението на другата част  от изброените проблеми е сравнително по-лесно, като например „затягане“ на контрола при изпълнението на инфраструктурни проекти; приоритетно насочване на ресурси с цел подобряване на инфраструктурата в населените места и кварталите и т.н.

Защо бургазлии да гласуват за БСП? Какво можете да промените в живота им в следващите четири години?

Надявам се предстоящата предизборна кампания  да бъде позитивна и всички кандидати да излязат с градивни предложения, между които бургазлии да имат избор. Във „Визия за Бургас“ ние даваме решения на настоящите проблеми. Листата ни за общински съветници е много добре комплектована, с експерти, хора със стаж и умения и за първи път много млади хора до 40 години. Вярвам, че ще имаме силен резултат.

Ще ви помоля да допишете това изречение „Ако Николай Тишев е кмет, Бургас и бургазлии ще получат ...

Адекватни решения на настоящите проблеми. Градоначалник с ясна „Визия за Бургас“ – за по-добър живот в общината.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...