култура 19 юли 2019 2019-07-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamc0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d521de8dcf621fa4606d51f7dcc9721c0a985976/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35189.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тео Ушев с майсторски клас в Бургас

Световноизвестният аниматор Тео Ушев ще проведе в Бургас двудневен майсторски клас, озаглавен "В мрежата на следобедните сънища".

Заглавието препраща към един от най-емблематичните филми на кино авангарда "Meshes of the Afternoon" на Мая Дерен.

Заниманията ще се проведат на 20 и 21 юли в Културен център "Морско казино". Началото ще бъде дадено утре – 20 юли, от 13:30 ч.

Изборът на Теодор Ушев да проведе своя майсторски клас в Бургас не е случайно.

„Много е важно да има децентрализация, да не се случва всичко на „жълтите павета”. В София има прекалено много традиции и прекалено много консерватизъм. Ако се случи нещо ново в българската култура, то трябва да бъде извън столицата. Нещата трябва да са свежи, да се правят с ентусиазъм и много хъс. Защото изкуството не зависи само от парите – да, те са важни в един момент, но преди да дойдат, трябва да има много истинско желание.”, заяви в Бургас Теодор Ушев.

Амбицията на твореца е да запознае и да „запали” младите хора по алтернативното, авангардното кино, което не е свързано с традициите.

Интересът към инициативата му е огромен и за изключително кратко време бройката от 50 места е била запълнена. В подбора са включени както млади хора, които вече имат опит в създаването на това изкуство, така и деца, които тепърва ще правят първите си стъпки в тази сфера.

„Целта на Теодор Ушев е да вдъхнови младите професионалисти и такива, които тепърва започват да се занимават с анимация и въобще с кино изкуство. Той ще представи техники от периода на кино авангарда, от създателите, от изявените творци на това поколение. Вярвам, че ще успее да вдъхнови младите хора да бъдат креативни и да правят нещо различно и стойностно. Ще се включат също така изявени аниматори и илюстратри.”, коментира Емил Ованесов - фестивалният директор на Бургас филм фест.

Програмата ще се реализира в две части. В първата през призмата на собствения си опит и практики Тео Ушев ще трасира техники и методи за създаване на филми - стереоскопично кино, виртуална реалност.

След това ще се проведе дискусия относно създаването на филм - от идеята, през реализацията до промотирането и представянето му пред публика. Във втората част, преминавайки през някои от най-забележителните произведения на експерименталното и ненаративно кино, ще се анализират отделните компоненти: идея, конструкция, ритъм, монтаж, звук, визуални решения, безкамерно кино, виртуална реалност.

Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...