култура 19 сеп. 2018 2018-09-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUpOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d863a4baa19057fcbb5c0a651b3857416bb114c7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32523.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Музикалният филм "Обич за Гена" ще бъде показан в Бургас

Матине, посветено на оперната прима Гена Димитрова, ще се състои в Бургас на 24 октовмри.

Срещата ще се състои от 11:00 ч. в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино".  В програмата е включена прожекция на музикалния филм "Обич за Гена" и представяне на книгата "Гена Димитрова от А до Я".  

Бургазлии ще имат възможността да се докоснат до духовното и творческо наследство на великото българско сопрано, благодарение на Димитър Сотиров, автор и на книгата, и на филма. Издател, оператор и продуцент е дъщерята на Гена Димитрова - Милена Стойкова.

 "Обич за Гена" е 69-минутен музикален портрет, посветен на 75 г. от рождението на Гена Димитрова. Той припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина, из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано.

Във филма могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция, с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини, и сред нейни приятели и близки. Лентата съдържа и вълнуващи моменти, като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата "Пучини".

Новото, допълнено издание на книгата "Гена Димитрова от А до Я" се появи в Деня на будителите - 1 ноември 2016 г.  То идва след големия успех на първото издание от 2012 г. Книгата е първото сериозно проучване на личния архив на прочутата оперна прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати, аудио и видео записи от участия по сцени в цял свят в продължение на 35 години. Авторът, в момента мениджър "Връзки с обществеността" на Софийската опера и балет, е дълги години радио и телевизионен журналист. Той многократно е интервюирал Гена Димитрова за електронни и печатни издания от 1987-2000 г. и базира изследването си както върху лични спомени, така и върху разкази на близки приятели, колеги и семейството на звездата. Специално за книгата е осъществил десетки интервюта и в продължение на година и половина е проучвал архивите на световни оперни театри - "Ла Скала", "Метрополитън", "Реджо ди Парма". Използвани са записи от златния фонд на Българското национално радио (БНР), както и уникални лични архиви на приятели на оперната прима. Тази строго документална основа, върху която авторът стъпва добросъвестно и изключително отговорно, отличава това издание от предишни книги, посветени на голямата оперна прима. Изданието включва близо 400 графични и снимкови изображения.

Книгата съдържа изключително ценен аудиодиск със записи от Златния фонд и от Фонотеката на БНР с изпълнения на Гена Димитрова в съпровод на Софийската филхармония и на СО на БНР по творби на Александър Йосифов, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Амилкаре Понкиели, Винченцо Белини, Пиетро Маскани, Умберто Джордано, Хектор Берлиоз.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...