различно 15 сеп. 2018 2018-09-15 2020-05-31 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEpOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--62d1e3775f771e569e6a162138ab4954a0aff934/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32493.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Индипасха - място, изпълнено с вяра и надежда и още нещо

За Индипасха е казано какво ли не. Така че едва ли мога да кажа нещо повече. Но пък мога да ви покажа...
Решихме да посетим това мистично кътче от Странджа и след час и половина люшкане по пътя Бургас- Босна - Заберново - Визица - Граматиково, след кратко друскане по покрит с чакъл горски път стигнахме до табелата, която води до известното от хилядолетия тракийско светилище


Пътят не е дълъг, но е славен и се вие из гората, а музикалното оформление е поделено между птиците и мухите.



Но ако имате вдъхновение и не сте много задъхани, можете да попеете и вие. Така или иначе няма навалица от хора. Вероятно дървосекачите са повече от туристите. След около половин час вашият поход би трябвало да спре на това място




А после започва едно спускане към самото светилище, което е голямо изпитание за ентусиазма ви. няма какво да ви лъжа. Стръмно е и то доста. Освен това и има какво да ви разсейва


Има и какво да тества силите ви и равновесието ви




Накрая на спускането попадате на това място. Някой от вас може да възкликнат възхитено, други може да изсумтят разочаровано, но Индипасха е това.


Или пък това


Или това



или изобщо Индипасха е различни проявления на вярата, на упованието ,на смирението, на надеждата, а защо не и на откривателството на нови светове. Най-малкото е красиво.



А изворът ще ви даде много сладка и много студена вода, но за да си налеете една малка бутилка, трябва доста да се потрудите.



След това според вярванията можете да си измиете онази част от тялото, която ви боли, да се помолите за изцеление или просто можете да се напиете хубаво, да си отдъхнете и да изградите една малка пирамидка...ей, така за удоволствие.


После обратно.


И когато се изкачите на поляната над оброчището, можете да усетите, че сте взели в сърцето си нещо от Индипасха и че сте оставили нещо от себе си.


Стига да не сте много задъхани и уморени от изкачването, де. Така или иначе, поемете си дъх и се сбогувайте с това необичайно и красиво местенце.


А в края на пътешествието си можете да се отбиете в крайпътния параклис "Света Богородица", за да нашепнете своята молитва.



И идва време да се разделите със Странджа. Само че защо да се разделяте...вземете спомена със себе си.


автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...