култура 01 юли 2018 2018-07-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajVMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9137ac61fd2a8f692e80130d7022bc1fbb681209/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31785.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мустафа Чаушев: Работата ме научи, че човек не може да живее сам

Той е една от емблемите на Бургас. Песните му се пеят повече от 50 години. Създал е редица хитове, пълнил е редица зали, прославял е родината си на редица места по света. И след толкова успехи през годините певецът Мустафа Чаушев реши да се оттегли от сцената, като подари на своите почитатели голям концерт. Спектакълът ще се състои на 29 юли от 20:30 ч. в Летния театър. И макар обичаният изпълнител да се сбогува с публиката, на звездния небосклон ще продължи да свети неговата талантлива дъщеря Ажда Чаушева. 

- Г-н Чаушев, Вашите фенове очакват големия концерт, който сте планирали за края на месец юли. Какво сте подготвили за публиката, „надигнете малко завесата” и издайте някоя от изненадите в аванс.
- Подготвил съм песни, които смятам, че заслужават да бъдат чути на този концерт – популярни песни, които съм пял, песни, които никога не съм пял, написани за мен. Песни, някои от които ще звучат по съвсем нов начин, за да бъде изненадана публиката.

- Определяте този концерт като бенефис, това значи ли, че се сбогувате окончателно със сцената? Няма ли да Ви липсва публиката?
- Публиката ще ми липсва много. Това мое решение е окончателно. Мога да приема участия ако смятам, че си струва. Ще пея на благотворителни концерти, но концерти от този мащаб няма да правя повече.

- През целия си творчески път сте създали не само безспорни хитове, но и верни приятелства. Кои Ваши колеги можете да наречете и Ваши приятели извън сцената?
- Не са малко и всяка среща с тях ме зарежда. Разменяме си информация, всеки разказва какво му се е случило, шегуваме се. За мен тези срещи са удоволствие. Всички певци от моето поколение са ми приятели. С Данчето /Йорданка Христова/ се чуваме много често, с Йордан Марчинков се виждаме, с Богдана сме много близки. Имам и приятели от по-младите. С Веско Маринов също се уважаваме, с Тони Дачева също поддържаме контакт.

- Подавал сте ръка и на някои по-млади изпълнители, доброто не се прави, за да търсиш благодарност, но получавал ли сте такава от певците, на които сте помагал?
 -
Помагам толкова, доколкото мога. Когато ме потърсят, давам съвет. Не очаквам благодарност. Важно е да има уважение.

- Вашето естествено продължение на сцената е дъщеря Ви Ажда. Тя вече е поела по своя професионален път.  На какво я научихте, какви уроци ѝ дадохте, от кои грешки се опитахте да я предпазите?
- Научих я да бъде точна, толерантна, да уважава публиката, да покаже себе си. Сцената е свещено място и там не всеки може да се изявява. Слава Богу, тя е добра ученичка и навсякъде има големи успехи.


- Пътувате често до Турция, изкушавал ли сте се някога да направите дует с турски изпълнител?
- Честно казано, не съм имал такива амбиции, не съм и мислил по този въпрос. Навремето познавах доста от популярните певци в Турция, но тогава дуетите не бяха много на мода.

-  Спомняте ли си за някоя забавна случка преди или по време на Ваш концерт, нещо, което е останало скрито за публиката, но Вие никога няма да забравите?
- Всеки концерт носи различна емоция, случките са много и различни, но не мога да се сетя за конкретен пример в момента.

- Всеки голям изпълнител казва, че сцената му е дала, но и му е взела много. Какво Ви взе и съответно какво Ви даде професията?
 -
Даде ми много радост от срещи с публиката и аплодисменти, както в България, така и в чужбина. Обиколих половината свят. Срещнах много нови приятели и различни култури. Разбрах, че сам човек не може да живее. Работата взе от мен най-ценните моменти със семейството и порастването на дъщеря ми, но всеки трябва да направи своя избор.

- Имате възможност да поканите своите почитатели на предстоящия концерт, какво бихте им казали, как бихте се обърнали към тях?
  -
На 29-ти юли ги очаквам на Летния театър в Бургас, да дойдат и да ме изпратят подобаващо. Няма да съжаляват.

Интервю на Марина Костова

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...