различно 16 юни 2018 2018-06-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdDFLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fcad7c14b5b24e841e2e88b8e5120ba644433750/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31638.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Църквата почита днес Св. Тихон Чудотворец

Православната църква почита днес – 16 юни, Св. Тихон Чудотворец, епископ Антунтски.

Той се родил в кипърския град Аматун, в семейство на благочестиви християни. Баща му бил хлебар и той често оставал при него, за да му помага. Момчето много обичало да раздава даром хляб на бедните. 

Веднъж баща му научил за това и го смъмрил. Младежът му отговорил: „Татко, не даром аз раздавам хляба, а го давам на заем Богу, ...а който дава на Бог, стократно ще получи”. 

За да докаже правотата си, Тихон завел баща си в житницата. Голямо било учудването на стария хлебар, който видял пълния хамбар с чисто жито. За християнската добродетелност на младежа Господ щедро го възнаградил. 

Скоро Тихон се прочул като боголюбив и мъдър християнин, затова местният епископ Мемнон го ръкоположил за дякон. А когато епископът се поминал, Св. Тихон заел неговото място. 

Другото чудо, извършено от свети Тихон, било следното. В едно лозе градинарите обрязвали сухите клони и ги изхвърляли навън като негодни. А Тихон събрал тия клонки и ги засадил в градината си. При това той се молел Господ да дари на лозовите пръчки тези четири свойства: първо, сухите клони да се хванат в земята, да пуснат корени и да порастат; второ, лозите да изобилстват с плод; трето, гроздето им да е сладко и полезно за здравето, и четвърто, неговото грозде да узрява най-бързо. На сутринта свети Тихон отишъл в градината и видял, че молитвата му е чута: сухите пръчки се хванали и пуснали филизи, а през лятото се оказали плодовити в необикновена и неестествена степен; докато в другите лозя гроздовете още зреели, гроздето на свети Тихон било вече зряло, приятно на вкус и много полезно за здравето. 

Това лозе притежавало такава чудодейна сила не само докато бил жив Св. Тихон. И след смъртта му то било плодовито и всяка година узрявало преди другите, така че на 16 юни - в деня на паметта на светеца - с виното от него се отслужвала света литургия. Дори само от тези две чудеса можем да се уверим, че Св. Тихон бил чудотворец и велик Божий угодник.

Доживял до дълбока старост, мъдрият отец управлявал всеотдайно паството си до деня на смъртта си.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...