различно 15 юни 2018 2018-06-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHRLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1326bda108309abd1aa283a28e5c5733f9471d1d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31628.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Видовден е! Внимавайте какво вършите днес - всичко се връща

В българския народен календар на 15 юни се чества Вида – сестра на двамата светци-градушкари Вартоломей и Елисей, покровители на летните държдове и градушки. 

Затова и празникът е известен като Видовден.

Според други предания това е денят на Видьо или Видо, езическо божество, един от четирима градушкари - Герман, Вартоломей, Лисе и Видо. 

Народно вярване е, че градушките идват като възмездие за грехове и всеки човек ще бъда съден за делата си. Благословени ще бъдат онези, които са живели според божиите закони и са правили добрини. Лошите, завистливите и алчните ще бъдат наказани за делата им. Оттам идва и предупреждението: "Всяка коза за свой крак, но като дойде Видовден, ще видим!" А старите хора и до днес казват: „Скоро ще дойде и Видовден". Затова може да се каже, че в народния календар Видовден е като „Деня на Страшния съд”.

Видовден е свързан и с култа към слънцето. Както за дните на споменатите градушкари, така и за Видовден се вярвало, че на него слънцето се обръща към зимата. Затова на този ден всички ставали много рано, преди да изгрее слънцето, за да го видят как се завръщало назад. Вярвало се още, че който стане свидетел на това явление ще бъде здрав и весел. 

Често се срещат сведения, според които Видовден някога свързвали със здравето на очите и виждането. В областта Граово например, в навечерието на Видовден поставяли китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на растението вида лугачка, с която след това лекували болни очи. 

Пак във връзка с "виждането", но вече в по-широк смисъл, са и някои вярвания, магически практики и любовни гадания, изпълнявани от момите. В областта Граово момите се миели с "видовденска" вода, за да са хубави и буйни косите им и да се "видят" хубави на момците през този ден. 

Освен това срещу Видовден те прерязвали три стръка от растението шавар на еднаква височина и ги наричали на имената на момците, които харесвали. На сутринта който от стръковете е израснал най-високо, за този ерген до края на годината момата ще се омъжи.

Този ден се отбелязва не само в България, но и в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска и други страни.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...