различно 15 юни 2018 2018-06-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ddddba36d21ab591cc8eb46774477cfc176b2e42/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31626.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме Св. пророк Амос и Св. Ефрем, патриарх Сръбски

Православната църква почита днес – 15 юни, Св. пророк Амос.

Той живял по време на юдейските царе Озия и Йеровиам. Бил родом от палестинския град Текоа. 

Семейството му било бедно, затова от малък станал пастир и така изкарвал прехраната си. За трудолюбието и добродетелния си живот Бог го направил един от своите пророци на земята. 

През целия си живот Амос пророкувал и напътствал управниците на юдейския народ. Неведнъж предричал изпитанията, които Господ ще прати на Израел, и страданията, които ще понесат неговите събратя. Но вместо уважение и благодарност, получил единствено омразата и ненавистта на еврейските царе. 

Един ден пророк Амос си позволил да предскаже на аветилския жрец Амасия, че жена му ще бъде обезчестена, децата му – обезглавени, а израелският род – отведен от земята си. 

Обезумелият жрец нанесъл ужасен побой на светия отец. Добродетелни юдеи пренесли немощното му тяло до дома му. Светия пророк починал след големи мъки през 8 в.пр.Хр. За многобройни му чудеса разказва книгата, която носи неговото име. 

Днес църквата почита паметта и на Св. Ефрем, патриарх Сръбски.

Свети Ефрем, патриарх Сръбски, е роден през 1311 г. по време на царуването на българския цар Михаил Шишман, на сръбския крал Стефан Милутин и на византийския император Андроник Палеолог. 

Той бил син на свещеник и пожелал да се посвети на монашеско служение. Тъй като родителите му се възпротивили, свети Ефрем избягал от дома си. На 23-годишна възраст той бил подстриган за монах и постъпил на служение в Атонския Хилендарски манастир. 

Турските нашествия го прогонили на о-в Имброс, а оттам - в сръбския Дечански манастир, където се отдал на безмълвие (исихия). 

След смъртта на сръбския патриарх Сава по време на царуването на княз Лазар, след помирението между Сръбската и Цариградската патриаршия, свети Ефрем бил избран за Сръбски патриарх през 1375 г. 

Когато бил на 70-годишна възраст, той помолил княза да го освободи от патриаршеския престол, тъй като искал да се отдаде на исихия. Бил свикан събор, на който за негов заместник бил избран Спиридон. 

След историческата битка на Косово поле (15 юни 1389 г.) княз Лазар бил убит, патриарх Спиридон умрял, а Сърбия била опустошена от турците и не можело да се свика събор за избор на нов патриарх. 

Тогава помолили свети Ефрем отново да заеме патриаршеския престол и след настъпването на по-благоприятни времена бил свикан нов събор, на който бил избран Даниил за патриарх, а свети Ефрем отново се отдал на исихия. 

Заселил се в Ждрелото (прелома на р.Ерма) и умрял на 88-годишна възраст на 15 юни 1399 г. В продължение на 41 години бил монах и 24 години - архиерей. Пет години след смъртта му Сръбската Църква го канонизирала за светец. 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...